Сняг се очаква за Нова година, но не и за Коледа

Сняг се очаква за Нова година, но не и за Коледа

За Коледа няма да има сняг. Снеговалежи се очакват около и след Нова година, съобщи Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология в понеделник пред БНР.

“Няма достатъчно студ, който да генерира валежи от сняг. Не бих казал, че ще се радваме на бяла Коледа“, заяви той.

“Има индикации, че циклон след 27 декември може да ни донесе валежи от сняг дори в равнинната част на страната. Прогнозите засега сочат вероятност и през първите десетина дни от януари да има и сняг”, каза Стоев.

До края на месеца тенденцията за понижение на температурите ще бъде трайна и те ще се нормализират спрямо нормите за сезона. През декември средномесечната температура за София е 2.6 градуса.

В 11 области за понеделник е обявен предупредителен жълт код за силен вятър. Очакваните пориви на вятъра са до 24 м/сек, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология.

В Северна България предупреждението важи за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе. В Централна България вятърът ще бъде по-силен в Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Вятърът ще бъде от запад и северозапад. През страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт, ще нахлува студен въздух, температурите ще се понижават.

Предстоят валежи от дъжд и през празничните дни шофьорите трябва да са внимателни. Мъгла няма да има заради силния вятър.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?