Собственичка на наш туроператор е арестувана в Сърбия

Българката Бойка Неделчева, собственик на туристическата агенция “Дибоис травъл”, е била арестувана в сръбския курорт Пролом баня заради фалшив документ за платени почивки на 26 нашенци. Това съобщи сръбският вестник ”Курир”, цитиран от “Фокус”.

"Няколко български туристически агенции доведоха 250 гости за посрещане на Нова година. Условието беше предварително да платят услугата”, казва директорът на комплекса Златко Вельович.

Всички агенции са направили това освен една, която довела 26 гости. Собственичката на агенцията твърдяла, че е платила и представила документ.

“За нас той беше съмнителен и повикахме полиция, която установи, че е фалшифициран", заявил Вельович.

Неделчева била задържана, а българите все пак посрещнали Нова година в Пролом баня.

Новината идва ден след блокирането на 12 български туристи за няколко часа в Мароко, когато местен туроператор задържал документите им заради неуредени сметки с българския си партньор “Бетц травъл”.

Икономическото министерство е подало сигнал срещу двете компании в Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от ведомството. “Диобис травъл” и “Бетц травъл” не фигурират в Националния туристически регистър. Вероятно компаниите са извършвали туроператорска дейност без регистрация по Закона за туризма, показва първоначалната проверка на МИЕТ.

Контролният орган по спазването на разпоредбите на Закона за туризма е КЗП. При установяване на туроператорска дейност без регистрация, виновната фирма подлежи
на имуществена санкция от 10 000 до 30 000 лева и принудителна административна мярка “временно затваряне на туристически обект”, се посочва в съобщението на МИЕТ. От ведомството припомнят, че Националният туристически регистър е публичен и туристите могат да проверят дали избраната от тях фирма има право да извършва туроператорска дейност.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?