Размествания в собствеността на онлайн-медиите

Собственикът на Нова ТВ купи 70% от "Дарик нет"

Собственикът на Нова ТВ купи 70% от "Дарик нет"

Собственикът на Нова телевезия - шведската компания Modern Times Group (MTG) чрез дружеството си в България "Нова броудкастинг груп" ("Нова") - придоби 70% от "Дарик нет" АД и след финализиране на сделката ще стане собственик на всички сайтове на "Дарик уеб", както и на една от най-големите дигитални медийни компании в страната – "Нетинфо" АД, съобщиха от "Нова" във вторник.

След придобиването на "Дарик нет" - досегашна собственост на групата Дарик на Радосвет Радев, листата на "Нова" от интернет-медии ще включва: VBOX 7 и Nova Play, най-голямата българска имейл-платформа abv.bg, сайтовете за новини Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg, Sportni.bg и Gong.bg.

Уебсайтовете на двете медийни групи са отбелязали над 750 милиона импресии средно месечно в периода април-юни 2013 г., се посоча в съобщението.

Продажбата става четири месеца, след като "Дарик нюз" купи от Sanoma Magazines International групата сайтове на "Нетинфо". Сред тогавашните кандидати за покупката беше и "Нова броудкастинг".

Пред "Дневник" собственикът на групата Дарик Радосвет Радев обясни, че преговорите с "Нова" са започнали след сделката за "Нетинтфо", докато още се е работело по финализирането ѝ. Той заявява, че Дарик радио, което има национално покритие, не е част от сделката, а неговото лично участие от 30% в групата онлайн медии му осигурява статута на "управляващ партньор".

"Искрено вярвам, че с тази стъпка "Дарик уеб" ще затвърди позицията си на онлайн пазара у нас, като в същото време ще има възможността да навлезе на нови територии. Ще съчетаем опита на голяма международна компания като MTG с водещата позиция на Дарик на местния пазар”, заяви основателят на "Дарик уеб" Христо Христов, който ще бъде изпълнителен директор на новото обединение, цитиран от сайта "Дарик нюз".

"Потребителите ще разполагат с най-добрия продукт на пазара, а рекламодателите с най-голямото портфолио от сайтове в страната, което ще позволи реализирането на решения, които до момента родният ни пазар не е виждал. Бъдещето на медиите е в синергията на съдържанието между различните платформи”, цитира собственика на групата Дарик Радосвет Радев сайтът.

"Тази сделка променя изцяло "Нова Броудкастинг Груп”. С тази стъпка, която е част от стратегията ни непрекъснато да предлагаме все по-иновативни решения на нашите клиенти, ние вече ще имаме и отлични възможности за достигане на аудиторията в дигиталното пространство, които да им предложим. Очаквам с нетърпение да започнем съвместна работа с екипа на Дарик", казва от своя страна Дидие Щосел, главен изпълнителен директор и зам.-председател на борда на директорите на "Нова Броудкастинг Груп”.

От началото на годината в сегмента на интернет-медиите станаха четири големи смени на собствеността, като се включва и последната за сайтовете от групата на Дарик.

Бизнесменът Красен Кралев купи "Уеб медиа груп". След това свързаната с "Химимпорт" медийна група Bulgaria On Air съобщи, че компанията ѝ е купувачът на близо 90% от акциите на сайта за инвестиционни новини "Инвестор.БГ" АД. Дарик придоби "Нетинфо", а сега Нова броукастинг" пък купи онлайн-медиите на Дарик".

Споделяне

Още от Бизнес