"Софарма" продаде част от бизнеса си в Сърбия

Компанията отчита 19% спад на продажбите през април на годишна база

"Софарма" продаде част от бизнеса си в Сърбия

Фармацевтичната компания "Софарма" се е е разделила с част от бизнеса си в Сърбия. Обект на продажбата е бил делът на българското дружество в капитала на сръбската компания "Иванчич и синове". Това става ясно от съобщение на "Софарма" до борсата.

Сделката е сключена на 9 май в Белград. От компанията не посочват параметрите по нея, които са предмет на конфиденциални клаузи.

"Софарма" АД ще продължи да осъществява дейността си на пазара в Сърбия чрез дъщерното си дружество "Софарма Трейдинг" АД.

Компанията обяви, че е реализирала 19% спад на продажбите през април спрямо същия месец на предходната година.

Дружеството запазва оборотите си на вътрешен пазар, но регистрира 29% спад на продажбите за износ.

За първите четири месеца на годината приходите от продажби на "Софарма" намаляват с 4% спрямо същия период на 2015 г. За този период компанията отчита 6% увеличение на продажбите за вътрешен пазар и 10% спад на продажбите за износ.

През последните два месеца се наблюдава рязък спад на покупателната способност на населението в Русия и консервативно използване на ресурсите на домакинствата поради факта, че индексацията на цените изпреварва индексацията на заплатите. Очакванията са тази тенденция да се запази и през летните месеци, които са традиционно слаби.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?