София без нови тролейбуси през 2013 г. заради провален търг

София без нови тролейбуси през 2013 г. заради провален търг

София ще остане без нови тролейбуси през следващата година заради провален търг. Поръчката беше прекратена и ще се обяви нова процедура, защото единственият кандидат, допуснат до отварянето на ценовите оферти - “Шкода Електрик”, даде цена по-висока от прогнозната, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов за Mediapool.

Прогнозната цена за купуването на 50 нови тролеи беше 27.5 млн. лв.

Другият участник в търга "Транс-Алфа Електро" не беше допуснат до отваряне на ценова оферта. Причината е, че руската фирма не е представила документи за европейско типово управление на превозните средства, обясни Любомир Христов.

Съгласно предварителния план при успешна процедура доставката на тролейбуси трябваше да започне през 2013 г. и да приключи през 2014 г.

Новите тролейбуси са част от проекта за интегриран градски транспорт на София за 122 млн. лв. Той се финансира по оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР). До момента по него са усвоени нула лева, показва системата за управление на еврофондовете ИСУН.

Заради провалените и забавени тръжни процедури, с които беше нарушен план графикът, проектът е сред рисковите по ОПРР, каза Деница Николова, ръководител на управляващия орган на програмата пред Mediapool.

Другият провален търг е за ремонта на релсовия път по бул.”България” в участъка от бул.”Витоша” до крайното обръщателно колело. По него оферти подадоха пет компании. Две бяха отстранени по технически причини, а други две, защото при отварянето на ценовата оферта липсвал целият ценови раздел за отводняване. Така останал само един участник - “СК 13 Трансстрой”, които дали цена от 7.5 млн. лв.

Прекратихме процедурата по указание на управляващия орган, защото при оставането на само един участник не се получава конкуренция, обясни заместник-кметът.

Все още не е приключил търгът за доставка на машина за ремонт на релсите, където участниците са само двама.

Търгът за строителство на трамвайната линия до Семинарията пък изобщо не е обявяван. Плановете са процедурата да стартира в края на ноември, каза Любомир Христов.

В момента се избира консултант за интелигентна система за управление на трафика на 20 кръстовища. След това той трябва да подготви работен проект и през следващата година ще бъде пусната поръчката за купуване на техниката. Отделно е планирано монтиране на 600 електронни информационни табла на спирките на градския транспорт, които да показват времето за пристигане на следващото превозно средство.

Отделно трябва да се направи маркетингов и правен анализ за възможностите и условията за отдаване правото на монтаж, експлоатация и поддържане на навесите на спирките на градския транспорт.

Така единствената поръчка, която е пред приключване, е за надзора по строителство на релсовия път до Семинарията и за ремонта на трасето по бул. ”България”. При отварянето на ценовите оферти общинската “Софинвест” даде ценова оферта, която е над 10 пъти по-ниска от тези на другите кандидати.

За да не бъдат загубени парите, всички тези дейности трябва да приключат до август 2014 г.

Според зам.-кмета по транспорта Любомир Христов проектът не е рисков и общината ще го изпълни в срок.

Споделяне

Още от Бизнес