София е най-добрият град за живеене през 2011 г.

Снимка: БГНЕС

София е най-добрият град за живеене през 2011 г., измествайки от позицията Бургас, който бе определен от българите като най-доброто място за живеене у нас през 2010 г.. Това сочи проучване на "24 часа" и “Дарик радио”. Класацията се провежда за пета поредна година. В проучването участие взеха 27-те областни града, които бяха оценявани по 28 критерия.

Президентът Росен Плевнелиев връчи в понеделник наградата на кмета на София – Йорданка Фандъкова. Той изтъкна, че това е една благородна инициатива, която изгражда двигател на растеж. Еврофондовете и тази класация са едно благородно състезание между българските общини как да бъдат по-конкурентни, как да генерират смислени проекти, как да се развиват в интерес на гражданите и обществото, посочи президентът Плевнелиев.

 

От своя страна кметът на печелившия град Йорданка Фандъкова посочи като безспорен критерий това, че най-много от хората искат и идват да живеят в София, защото има работа и защото се живее добре в столицата.

 

Специални награди получиха и градовете, събрали най-много гласове в интернет страниците на двете медии. Над 135 000 пъти е гласувано за Стара Загора в сайта на 'Дарик”, в сайта на “24 часа" пък на първо място е Бургас. Тази година специални призове взеха и още четири града – Стара Загора за "Бизнес град", Велико Търново за "Културен град", Велинград за "Зелен град" и Севлиево за “Проспериращ град"

 

Президентът Росен Плевнелиев каза, че се надява в следващата класация да има приз и за електронен град.

 

София получи максимален брой точки в областите инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, брой ресторанти, кафенета, аптеки, наличие на апаратура за инфаркт и кувьози. Освен това столицата събра максимален брой точки за критерия близост до летище, брой университети, култура, процент безработица, раждания на глава от населението.

 

Проблеми за София обаче остават броят на местата за паркиране, задръстванията и бездомните кучета. Кърджали, Видин и Монтана са градовете, получили най-малко точки по 28-те критерии.

Споделяне

Още от България