София може да стане "Град на термите" с мрежа от бани около Централна баня

Малки чешмички да "водят" софиянци от метрото до площад "Бански", предлага в своя визия японско-български проект

Малки чешмички с течаща минерална вода, разпръснати в диаметър 300 метра около Централна градска баня в София. Превръщане на североизточната част на банята в автентичен термален център, но и работещ като модерен СПА център. Превръщане на самата столица в "Град на термите" чрез мрежа от минерални бани, обвързани с планината над града - Витоша. И "Кардо Ново", който да е своеобразна реплика на главния римски път в антична Сердика. И не на последно място, отпадъчната вода от басейните да се използва повторно за загряване на площада пред банята, така че той да не замръзва през зимата. Това са само част от акцентите на визията за бъдещето на Централна градска баня на японско-българския екип "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс", подреден втори по точки (82.60 точки) от комисия към общинското предприятие Софияплан. 

Mediapool представи вчера и проекта премиран с най-много точки "Софийски терми".

Малки чешмички ще "показват" пътя към банята

Визията предвижда в диаметър около 300 м от сградата на Централна градска баня да се развие нова мрежа от пространства за чешми с минерална вода. Идеята е те да са разпръснати в различни точки, а не концентрирани само на едно място, както е сега.

"Ще "подсещат" минувачите, че се намират в района на извора. Би могло да се разположат на ключови места - входа на метростанция Сердика, Министерски съвет и др. Така, водата - символ на София - става лесно достъпна и влиза във всекидневието на софиянци и гостите на града. Чешмите символично маркират територията на Банята и района.", аргументират се авторите.

Банята - минало и ново бъдеще

Авторите посочват, че предлагат автентичен термален център, организиран по съвременен начин. Предлага се двата басейна в лявата и дясната част на сградата да бъдат възстановени. Така северното и източното крило ще заработят като термален център, а през средата ще минава пасаж, който ще свърже площада пред банята с градинката пред Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Конкретно за басейните се уточнява, че с цел да се избегне ограничение на достъпа до тях по полов принцип всички големи басейни ще се ползват с бански костюми. Идеята е посетителите да могат да се потопят в различно темперираните басейни и в атмосферата на пищните пространства на историческата сграда.

Посетителите ще могат да излязат за отмора и напитка в кафето, откритите дворове или, прекосявайки пасажа (нов обединяващ пространствен елемент), да се възползват от различни процедури като ароматерапия и масаж. Ще има възможност и за семейни вани, сауна, топила, парна баня, воден масаж на стъпала, зони за релакс, казват авторите.

"За нашата концепция е важно банята да е достъпна и за хора с двигателни затруднения. Затова сме предвидили паркоместа в непосредствена близост", казват още авторите.

Новият паваж

Предлага се и създаването на нова зона, свързваща площад "Бански" и градинката пред Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) с пасаж, разположен по централната ос на сградата.

"Така, достъпът ще е по-лесен, по-атрактивен и ще даде възможност за ново развитие и на музея в южната част", казват авторите.

Реално, пасажът ще е артерията, която прави връзката между задния двор и главното фоайе на банята, но ще играе и ролята на вход към двата басейна. Планира се той да продължава към обширна тераса, разположена в задния двор и включваща зоната с комина.

Достъпът от градинката пред НАГ ще бъде по парадно стълбище през терасата до входа на банята.

"Кардо Ново" - реплика на римски път в автентична Сердика

Нови пешеходни маршрути също влизат във визията за Централната градска баня. Един от тях е "Кардо Ново", който ще е своеобразна реплика на главния римски път в антична Сердика.

Този нов пешеходен "байпас" ще започва от площад "Бански", продължава през вътрешния двор на ЦУМ, площада пред главните институции в държавата (Социалистически монументален комплекс), двора на хотел "Балкан" с ротондата "Св. Георги" и съседните археологически обекти от римския период, преход към бъдещата пешеходна ул. "Съборна", градинката на хотел "Рила" и връзка с ул."Граф Игнатиев".

"Не игнорираме нито една градска памет, третираме всички периоди като ресурс за нова визия и ги използваме като градивен материал", казват още авторите.

София - град на термите

Гвоздеят на концепцията е превръщане на София в "Град на термите". Това ще представлява мрежа от взаимосвързани термални обекти - баните Банкя, Овча купел, Горна баня, Княжево и др. Потенциалното им общо ползване може да се случи чрез различни пакетни услуги с отстъпки и безплатни посещения в избрани центрове с минерална вода и придвижване.

"София трябва да бъде осмислена като една такава територия, а ЦМБ, като устойчиво термално пространство за рекреация и здравен туризъм, така както е заложено в документите на Столична община", казва автовите.

Любопитна е и идеята им да обвържат баните с Витоша отново чрез различни пакетни услуги. Например, пакет посещение до планината и безплатно посещение на някоя от баните.

"Концепцията ни предлага сградата и услугите на новото термално пространство да са еднакво достъпни за туристите и за местното население", заключват авторите.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?