София постави 125-годишен рекорд по жега

Снимка: БГНЕС

С отчетени 22.2 градуса в понеделник София постави рекорд по топло време на 15 февруари откакто е започнало измерването на температурите в столицата преди повече от 125 години, предаде БГНЕС, цитирайки дежурния синоптик от НИМХ към БАН.

Предишният рекорд от 21.6 градуса на този ден през годината е бил поставен през 1977 г.

Необичайно високи за февруари температури бяха отчетени и на други места в страната, където се развихри южнякът. В Плевен са отчетени 24 градуса, във Враца - 23 градуса. В Монтана и Ловеч също е било доста топло за зимния месец – било е 22 градуса. Толкова са отчетени и в Силистра и Бургас. Пролетното време е придружено от силен вятър със скорост между 10 и 16 м/сек., с пулсации до около 20 м/сек.

В Русе също бе поставен температурен рекорд с максимална температура от 21.2 градуса на сянка в следобедните часове. Предишният рекорд за 15 февруари е бил през 1970 г., когато термометрите са отчели 20.2 градуса, предаде БТА. От хидрометеорологичната станция в крайдунавския град информираха още, че най-ниската температура на този ден е измерена през 2003 г., когато е било минус 13.4 градуса.

Очаква се и утре температурите в Северна България да бъдат високи за сезона, но да има и облачност, което да не позволи да се стигне до днешните стойности.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?