София ще търси реални, а не символни лостове за реформи в Македония

България е предложила проектодоговор за добросъседство на Македония, който все още се обсъжда в Скопие, съобщи във вторник говорителят на Външно министерство Весела Чернева.

В изпратения вариант на документ са залегнали сътрудничество в различни области - икономика, инфраструктура, енергийни проекти и борбата срещу трансграничната престъпност.

Предлага се и взаимно договаряне за избягване на езика на омразата.

Проектодоговорът е на основа декларацията за добросъседство от 1999 година.

Говорителят на Външно министерство съобщи още, че предстои преглед на българската политика по отношение на Западните Балкани. Тази политика трябва да бъде по-активна и България да използва своята експертиза за региона, с която може да бъде полезна на Европейския съюз.

Политиката ни спрямо Македония трябва да бъде извадена от контекста на двустранните отношения и да бъде в рамката на европейска политика спрямо съседите ни. Едно такова центриране на отношенията ни със Скопие ще даде на България много повече лостове да въздейства за истински реформи в Македония, а не на символно ниво, свързано предимно с миналото, паметниците и т.н., поясни говорителят на МВнР.

Весела Чернева коментира, че София не би искала процесът срещу Спаска Митрова да бъде вкаран в "релсите на политизацията". МВнР е направило постъпки пред македонската страна на предстоящото заседание по делото да присъства български представител.

Споделяне

Още от Балкани