София въвежда нови правила за прием в първи клас

София въвежда нови правила за прием в първи клас

София въвежда единни правила за прием на учениците в първи клас, подобни на тези, по които сега се осъществява приемът в яслите и детските градини.

Критериите са общо четири. Най-много точки се дават, ако постоянният адрес на детето е на територията на административния район на училището - 5 точки. За настоящият адрес ще се дават две точки.

Ако първокласникът има брат или сестра в същото училище ще получи допълнително 4 точки.

Ученици, които са сираци ще получават допълнително 3 точки.

Новите правила бяха обявени от директора на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.

Те ще влязат в сила от новата учебна година 2017/2018 г. Преди това предстои да бъдат одобрени от Столичния общински съвет. Те ще заменят сегашната система, при която родители се редяха с дни на опашки от ранни зори, за да запишат децата си в някое от смятаните за престижни училища, към които напливът е голям. Поредността на подадените документи вече няма да е критерий за прием. И в момента част от училищата, за които кандидатите са повече от местата, пресяват учениците според местоживеенето, дали имат братя и сестри, които учат на същото място или пък родителите им са учили там.

По време на общественото обсъждане на бюджета на София в началото на януари Калин Лиловски от район "Студентски" постави проблема с липсата на училища в южните квартали на София, което поставя в невъзможност децата, живеещи в тези квартали, да ходят на училище. Общински съветници от ГЕРБ обещаха този въпрос да бъде обсъден по време на дискусиите в Комисията по образование, като едно от възможните решения е освен адреса на детето критерий да бъде и местоработата на родителите.

Подобен проблем съществува и в някои от крайните квартали на София, където също няма училища за първокласници, например кв. "Модерно предградие".

В цяла София кампанията за прием за първи клас ще започне едновременно във всички училища. От 19 април родителите ще могат да подават заявления по новите правила, каза Мария Минчева.

Целта на промяната е продължителното чакане на родителите пред училищата за подаване на заявления за кандидатстване да остане в историята, допълни тя.

Новите правила за първокласниците в столичните училища са разработени съвместно с родителски и работодателски организации, с участието на експерти от Министерството на образованието и науката, с директори на училища, в които броят на чакащите за прием деца за първи клас е най-голям.

При по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас, всяко едно училище има право по решение на педагогическия съвет да приема и допълнителни критерии за прием, които обаче ще носят по 0.5 точки, обясни Минчева.

Споделяне

Още по темата

Още от България