София започва обречено дело срещу либийските офицери

Прекалено късно и без особени шансове за успех Софийската градска прокуратура (СГП) образува  в сряда досъдебното производство срещу мъчителите на българските медицински сестри в Либия.

“Знакът на българската реактивност на ставащото в Либия”, както определи главният прокурор Борис Велчев започването на паралелен процес, датира отпреди няколко години, когато главен прокурор бе Никола Филчев, но не бе реализиран поради политически и конюнктурни съображения.

От държавното обвинение увериха в сряда, че това дело няма да бъде забравено, независимо от променящата се българска политика спрямо Либия. 

Разследването стартира месец и половина след като петте български медицински сестри бяха осъдени повторно на смърт от либийски съд и българското държавно ръководство смени курса на сближаване и тиха дипломация с Кадафи с открити акции срещу манипулирания процес.

От 6 до 10 години затвор

Първоначално следствието ще се води срещу 11 либийски офицери (ген. Харб Дербал, полк. Джума Мишери, Осама Уидад) и други либийски граждани,  като е възможно техният брой да се увеличи. Обвинението е по чл. 143 от Наказателния кодекс, третиращ принудата със сила и злоупотребата с власт. Той предвижда наказание до 6 г. лишаване от свобода. В хода на разследването обвиненията срещу някои от либийците може да се изменят по член чл. 287 от НК, който е срещу длъжностно лица, извършило противозаконни действия, за да изтръгне показания, заключения или информация от обвиняем. Наказанието по този член е до 10 г. затвор. 

САЩ и Русия доволни от изявленията на Ал Ислам

Говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин изрази удовлетворението на Москва от изявлението на Сейф ал Ислам, че смъртните присъди срещу българските медици в Либия няма да бъдат изпълнени. Синът на Кадафи е влиятелна политическа фигура, уважавана не само в приятелска Либия, но и извън пределите на страната, заяви руският дипломат.

още

Разследването касае периода от 9 февруари до май 1999 г., когато 11-мата разследвани са принудили със сила и заплахи Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Кристиана Вълчева, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова да дадат неверни показания, изобличаващи ги като извършители на престъпление - разпространение на зараза с вируса на СПИН на над 400 лица на територията на Либия.

Градският прокурор Николай Кокинов Кокинов се надява, щом е започнало досъдебно производство, то да бъде завършено с евентуална осъдителна присъда.

Прокурорът повтори, че ако в хода на разследването се констатира извършено престъпление от български граждани, включително и длъжностни лица,  няма да има пречка за повдигане на обвинения. За такива обвинения настояха роднини на осъдените медици преди няколко седмици, след среща с кмета на София Бойко Борисов.

До момента са разпитани около 50 лица, сред които журналисти, медицински сестри, арестувани в Бенгази заедно с петте осъдени, роднини на задържаните. Предстои събирането на още обяснения. Тепърва ще се изясняват детайлите от измъчването на българките. Трябва да се направи и искане до либийската страна за провеждането на разпит на мъчителите, а ако бъде отказан такъв, делото ще се води без техните обяснения.  

Прокурорите не пожелаха да разкрият повече подробности от “кухнята” с обяснението, че не искат да издават стратегията си и либийците не “трябва да знаят какво ние знаем”.

Няма яснота колко време ще продължи следствието, тъй като то ще се води на територията на друга държава.

“Почти нямаме диалог с либийската страна”

Междувременно стана известно, че либийските власти не са допуснали адвокат Георги Гатев за свиждане с българките в затвора в Триполи, съобщи в сряда посланикът ни в Триполи Александър Олшевски. В момента почти нямаме диалог с либийската страна, каза дипломатът. Неговото лично мнение е, че “очевидно Либия се затваря към нашите молби за свиждания точно в момент, в който сестрите отчаяно се нуждаят от своите адвокати”.

Александър Олшевски допусна, че недопускането на Георги Гатев до българските медици може да е в отговор на възбуждането на наказателно преследване в София срещу мъчителите на сестрите.

Споделяне

Още от България