Софиянски начело с 40%, Александров събира 15%, Орешарски - 9 на сто

Досегашният кмет на столицата събира 40% от гласовете, кандидатът на БСП Стоян Александров - 15 на сто, а издигнатият от СДС Пламен Орешарски - 9 процента. Спряганата, но неиздигната официално от НДСВ кандидатура на спортния министър Васил Иванов - Лучано, получава 4% подкрепа.

Проучването на агенцията е проведено сред 803 пълнолетни граждани на София, чрез пряко стандартизирано интервю.

Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" уточни, че това са стартови позиции на кандидатите, а не прогнози за резултата от местните избори. Оттук нататък всичко зависи от действията на самите кандидати и от взаимоотношенията, които те ще изградят със своите избиратели, допълни тя.

Според "Алфа Рисърч", проучването позволява да бъдат откроени следните по-съществени характеристики на електоралните нагласи в София:

1. Към момента 38% от пълнолетните столичани твърдят, че "със сигурност ще гласуват и вече са решили за кого". 18 на сто казват, че "ще гласуват, но се колебаят кого да подкрепят", а 44% са повече или по-малко убедени, че няма да отидат до урните.

На този етап, структурата на сигурните участници в местните избори показва значителен превес на две социално-демографски групи - хората над 50 години и висшистите. Същевременно това са политически активни хора, като между 78 и 87 на сто от тях са участвали на последните местни, парламентарни и президентски избори.

2. Изследването очертава стартовите позиции на СДС в София, в границите между 16 и 22% от всички избиратели. Няма видими признаци сривът в доверието към НДСВ да е конвертирал бивши "жълти" в настоящи "сини" гласове. За сметка на това такава тенденция, макар и слаба, се наблюдава в левия спектър, където БСП успява да привлече част от разочарованите "жълти" симпатизанти. В началото на кампанията партията може да разчита на гласовете на 12-16 % от столичните избиратели.

В София НДСВ се очертава като трета парламентарна политическа сила, стопявайки електоралната си подкрепа от 29% през 2001 г. до сегашните 6-10 на сто. Съюзът на свободните демократи се характеризира с най-високата еластичност в електоралната си подкрепа - от 2.6% намерения за гласуване на парламентарни избори до 8-9% вот за общински листи.

3. Известните досега основни претенденти за кметския пост в София, влизат в надпреварата със следния актив: Стефан Софиянски - 40%, Стоян Александров - 15%, Пламен Орешарски - 9%. Спряганата, но неиздигната официално кандидатура на спортния министър Васил Иванов /Лучано/ - 4%. Чавдар Младенов, кандидат на БЕЛ - 0.7%, Вени Марковски и Данаил Тафров, кандидат на БДС - по 0.4%.

Стартовото преимущество на сегашния градоначалник е значително, но дали тази подкрепа ще се запази, ще зависи както от по-нататъшните действия на столичния кмет до изборите, така и от степента на подкрепа от страна на "сините" симпатизанти и на поддържащите го в момента политически неангажирани избиратели.

Кандидатът на БСП, Стоян Александров, събира подкрепата на преобладаващата част (80%) от червените симпатизанти. В сравнение с конкурентите си, той има най-солидни позиции сред пенсионерите, но позициите му в останалите групи са по-слаби. В момента над 60% от потенциалните му избиратели са пенсионери. При него е и най-високият относителен дял на хора с основно образование и ниски доходи.

Имайки предвид позициите на СДС в София, най-драматично е предизвикателството пред Пламен Орешарски. Към момента той събира под половината от потенциалните сини гласове. Друг сериозен негов проблем е неустойчивата му социална база. Не трябва да се забравя, че става дума едва за начало на кампанията и въпреки това, ситуацията не бива да се подценява.

Васил Иванов /Лучано/ се ползва с твърде ниска популярност, дори спрямо потенциала на издигащата го партия, а основните му поддръжници идват от учащите се и хората с много ниски доходи.

Относно цялостния развой на предизборната битка в столицата, според "Алфа Рисърч" се очертават три ключови въпроса:

  • Дали избирателите от десния спектър ще бъдат мотивирани да гласуват още на първия тур, когато ще се извърши селекцията между техните кандидати?
  • Дали Стоян Александров ще успее да разшири популярността си извън "червения" електорат, а Пламен Орешарски - вътре в рамките на "синия" електорат?
  • Как ще се съчетае партийния с мажоритарния вот, доминиращ при кметските избори?
Споделяне

Още от България