Софиянски не препоръчва промени в кабинета

"Никога не бих препоръчал на никого да прави промени на кабинета на шестия месец, откакто той е съставен. В това отношение не съм си променял позицията", заяви Стефан Софиянски в интервю за Дарик радио по повод евентуални предстоящи промени в сегашното правителство. Едновременно с това лидерът свободните демократи каза, че когато се правят смени, те трябва да се аргументират, а ОДС не е направило това през 1999 г. и това била една от причините да загуби изборите.

Софиянски даде за пример самия си, като вече седма година работи с един и същи екип. "Да сте чули конфликт в общината, уволнения, разправии? Това, че не сме съвършени, това е от ясно по-ясно. Но някой трябва да носи отговорността, другите да я споделят от нивото, което имат, и да знаят от самото начало, че са обединени от една обща кауза. Затова ранни смени на никого не бих препоръчал, а и не очаквам".

Софиянски препоръча преструктурирането в правителството да продължи и туризмът да се обособи като отделно министерство. Столичният кмет смята за логично да се потърси едно по-силно съсредоточаване на инвестициите в Министерството на транспорта, където включително да минат и инвестициите в транспортната инфраструктура, пътищата, които сега са в Министерството на регионалното развитие, а след приватизацията на БТК съобщенията да останат една регулираща агенция.

Софиянски на няколко пъти отклони отговор на въпроса дали оглавяваната от него Партия на свободните демократи е в партньорски отношения с партията на Евгений Бакърджиев. Софиянски обясни, че е в добри отношения с всички и не се е карал с никой, че се чува по телефона с Екатерина Михайлова и честитил Нова година на Петър Стоянов, че се среща с царя и в крайна сметка, все пак, партията му не е установила контакти с никого.

Нямаме право на гордост с 10 януари, каза столичният кмет по повод годишнината от атаката срещу парламента през 1997 година, която доведе до оставката на Виденов.

"И аз мога да ви кажа, че в нито един поглед аз в този период не срещнах надежда. Това, че той беляза едни промени, това историята ще прецени дали точно по този начин трябваше да бъдат постигнати тези промени. Но за мен такъв ден е по-добре, ако си мислим за него, да си го мислим така, че да не се повтаря", посочи Стефан Софиянски, който стана служебен премиер след като кабинета на Виденов подаде оставка на 4 февруари 1997.

"Никой не водеше българите. Нека да не си правим илюзии. Имаше и версия, че някой е повел, и версия, че това са провокатори. Аз пак ви казвам, няколко души бяхме, които бяхме навън. Нямаше организация. Това беше акт на безнадеждност и не беше организиран и ако някой си мисли, че той е водил хората, то той се лъже сам себе си. А пък, ако някой си мисли, че някой е провокирал хората също умишлено, за да рушат, също се лъже просто. Това беше толкова спонтанно, колкото не бива да става толкова спонтанно негативно никога в България повече".

Споделяне

Още от България