Софийската полиция отчете 0.4 % ръст на разкриваемостта

Софийската полиция отчете 0.4 % ръст на разкриваемостта

Българското общество и европейските партньори най-после могат да си отдъхнат и да спрат да се тревожат, защото МВР активно се наместват в подземния свят, в който има напрежение и тече процес на преразпределение.

Поводът за този оптимизъм идва от изказването на шефа на "Криминална полиция" Калин Георгиев, който в четвъртък присъства на отчета за миналата година на столичната полиция.

Данните показват 37% разкриваемост на престъпленията, което е с 0.4 на сто повече от 2007 г. Задържани са 10 502-ма души. 24 са разкритите умишлени убийства.

"Аз мисля, че напрежението всички вие го усещате. Ще трябва да кажа нещо, за което трябва да се извиня за клишето, много пъти сте го чували, но когато правоохранителните органи започнат по-активно да се намесват в някои процеси на подземния свят, неимоверно това нещо води до разместване на пластовете. Не само арестът на Златомир Иванов, няколкото знакови ареста, предприетите действия от страна на прокуратурата и МВР – комплексните действия, безспорно водят до такъв резултат", анализира полицейският началник.

В момента организираните престъпни групировки са изключително мобилни и няма криминален контингент, който да е приоритет на една определена служба в МВР, каза още Георгиев.

Непознати

В същото време обаче генералният комисар на МВР Павлин Димитров заяви, че освен популярните и емблематични фигури в последно време излизат непознати за полицията хора, за които няма никаква информация.

"Непознаването на криминалния контингент, липсата на информация за поведението му в крайна сметка не води до положителни резултати в нашата работа. Най-важното, което трябва да се наложи с усилия в МВР, е да променим философията на нашата организация на работа", заяви професионалният ръководител на МВР, според когото до конкретните престъпления трябва да се стигне.

Смяна на политиката в отчитането на разкриваемостта

Павлин Димитров обяви, че полицейската статистика ще се промени. Новият подход ще бъде за разкрито престъпление да се води само това, по което е започнало досъдебно производство. В момента практиката на полицията е да смята всяка регистрация за разкрито престъпление.

"Само тогава, когато по безспорен начин е доказана вината и извършителят на престъплението е изпратен на органите на съдебната власт", добави той.

Пестеливост

"Трябва да се промени отношението към средствата в системата и да започнем да мислим стопански, да не прилагаме винаги най-скъпите методи на разследване, защото те не винаги гарантират положителен резултат", е заявил вътрешният министър по време на отчета.

Към ръководителите в СДВР той се обърнал с предложението да превърнат в свой приоритет подготовката на състава и повишаването на квалификацията.

"Да търсим качеството, а не количеството в работата си. Да създадем такова разследване, което да даде аргументи за обвиненията на прокуратурата и да доведе от ефективни присъди в съда", добавил Миков и пожелал да види по улиците на София такава униформена полиция, която "да не плаши, а да респектира гражданите".

"Всеки полицай трябва да си дава сметка, че униформата е символ на авторитета на държавата", заявил в заключение Михаил Миков.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?