Софийският апелативен съд отмени присъди по мегаделото "Хан Кубрат"

Софийският апелативен съд отмени присъдите на Видинския окръжен съд по мегаделото "Хан Кубрат" и го върна на прокурора за ново разглеждане, съобщи БТА.

Според защитата на подсъдимите с решението на апелативния съд се отменят присъдите, произнесени на 28 март 2002 г. Тогава за виновни бяха признати Димитър Шутов и Румен Стойков. Двамата бяха осъдени на по 15 години затвор и глоба от по 200 000 лева.

Шутов и Стойков бяха обвинени за контрабанда на 5 000 тона дизелово гориво в нарушение на югоембаргото през 1994 г. и за въоръжено отвличане, като се превзели кораба "Хан Кубрат" и са го принудили принудително да акостира и разтовари нафтата в сръбското пристанище Прахово. Окръжният съд постанови още корабът "Хан Кубрат", с който е осъществена контрабандата, да бъде конфискуван в полза на държавата.

В мотивите на Софийския апелативен съд за връщане на делото, според защитата на осъдените от окръжния съд, са изредени в седем пункта извършени веществено-процесуални нарушения . Сред тях е и това, че "има съмнения за наличието на предубеденост на член от състава на съда от изхода на делото", което е лишило двамата подсъдими от справедлив процес.

Единствените влезли в сила присъди по делото са условни - за екипажа, управлявал плавателния съд.

През осемте години разследване и съдебни заседания по делото бяха събрани 39 тома доказателствен материал и бяха разпитани 111 свидетели. През този период петима основни свидетели починаха, сред тях са сръбският професор от Прищинския университет Юсуф Гюлдеран, който на определен етап бе и обвиняем, бившият директор на фалиралата "Плама "- Плевен Никола Пукалски и бившият шеф на видинския клон на "СО МАТ" Петър Ангелов.

Споделяне

Още от България