Солана: ЕС трябва да има собствено военно командване

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана изрази днес силна подкрепа за идеята съюзът да разполага със свое централно военно командване, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тази идея се отхвърля от представители на САЩ с мотива, че така ще бъде подкопана ролята на НАТО.

Солана, който е бивш генерален секретар на НАТО, заяви на среща на видни политици и дипломати в Берлин, че в момента само три страни от Европейския съюз разполагат с потенциала да ръководят военна операция - Великобритания, Франция и в по-малка степен Германия. ЕС се нуждае от военно командване, което да бъде използвано от някоя и друга страна от съюза, която пожелае да оглави военна операция за справяне с криза, каза Солана.

В речта си той обясни, че в бъдеще е вероятно да възникнат кризисни ситуации, в които НАТО и САЩ да решат, че няма да се намесват. По повод самостоятелното военно присъствие на ЕС в Македония и Конго Хавиер Солана отбеляза, че като такова подобно място се очертава Босна, откъдето САЩ възнамеряват да се изтеглят догодина. В друг пример бившият шеф на НАТО посочи Испания, която по думите му теоретично може един ден да реши да оглави мисия например в Колумбия.

Първият дипломат на ЕС подчерта, че евентуалното военно командване на съюза би имало персонал между 30 и 50 човека, което е несравнимо по-малко от служителите във Върховното командване на обединените сили на НАТО в Европа (SHAPE) в Монс, Белгия.

Споделяне

Още от Свят