Солана се срещна с Юшченко в Киев, Пауъл пристига за клетвата

Победеният украински кандидат - президент Виктор Янукович призна загубата си на изборите и призова привържениците си да приемат резултатите.

Той настоя да демонтират палатките, издигнати в Донецк и други източни градове в Украйна по време на силно оспорваната и проточила се над три месеца предизборна кампания.

Прозападният политик Виктор Юшченко, който спечели изборите, в неделя ще положи клетва като президент на страната. Сред гостите на церемонията ще бъдат американският държавен секретар Колин Пауъл, генералният секретар на НАТО Хавиер Солана и полският президент Александър Квашневски.

В петък Юшченко се срещна в Киев с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана, предаде ИТАР - ТАСС. Срещата била неофициална и се е състояла в дома на Юшченко.

Солана, който бе един от посредниците при разрешаването на политическа криза в Украйна през последните седмици на миналата година, е бил приет и от досегашния президент Леонид Кучма.

Поради натоварения си работен график Солана няма да може да присъства на церемонията по заклеването на Юшченко.

Ден след встъпването в длъжност Юшченко ще посети Москва, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, а след това ще замине за Брюксел.

На церемонията по заклеването на Юшченко Русия ще бъде представлявана от председателя на Съвета на федерацията Сергей Миронов.

Виктор Юшченко обяви в петък създаването на нова партия Наша Украйна. В обръщение към политиците и обществеността Юшченко заяви, че това ще е нова по същност партия, която ще се обърне към обикновените хора и ще черпи сили от постоянен диалог с обществото. Новоизбраният президент оглавява блока от партии Наша Украйна, който разполага със 100 депутати в 450-членния украински парламент. Учредително-обединителният конгрес на новата партия може да се състои през февруари, добавя ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?