Соломон Паси vs. Велизар Шаламанов

"Атлантическото острие" на коалиция НД"Симеон Втори" Соломон Паси призна, че Съединените щати са поставили три условия за продължаване на политическата подкрепа за България. Първо, да не се променя формата на държавно управление от република към монархия. Второ, активна позиция на новото мнозинство за българско членство в НАТО. Трето, съвместно управление със СДС.

Президентът на Американския комитет за НАТО Брус Джаксън каза на форум в Словакия, че САЩ се опасяват от завръщането на фигури от миналото в новите демокрации и от промяна в политическия модел.

"Американец няма да бъде щастлив да види промени в българската конституция, които водят към възстановяване на монархията. По този въпрос досега няма никакви индикации. Никой от хората от НДСII не излиза с такъв лозунг и не поставя такава теза", посочи днес Соломон Паси по време на диспута "Царският фактор - за и против".

По въпроса дали ще има промяна в отношението към ЕС и НАТО Паси се позова на меродавното възвание на царя от 6 април. В него той казвал, че оценява високо постиженията на българската политика и като цяло и бъдещият парламент трябва да следва линията от последните 4 години.

Третият въпрос, от който се притесняват хората около Брус Джаксън, е дали следващият парламент ще роди коалиция между Симеон Втори и СДС. Настроенията са към оформяне на коалиция между НДСII, СДС и ДПС, каза Паси и добави, че това е неговото лично желание.

Ние искаме да влезем в НАТО през 2002 г., заяви Соломон Паси . Шефът на Атлантическия клуб смята, че няма човек, бил и той и царя, който да е в състояние да отклони България от избрания път към ЕС и НАТО.

Позовавайки се на краткия си парламентарен опит от Великото Народно събрание, Паси заяви, че е отвикнал думите му да ангажират цяла партия. Той направи уговорката, че прави изказването от свое име.

По въпроса за отношенията с Русия, Соломон Паси изрази следното мнение: няма индикации, че участието на нашето движение ще тласне към някакви необмислени контакти с Русия. Нямам притеснение, че ще съм малцинство по този въпрос. Той припомни, че е бил в малцинство през 1990-та, когато единствен е настоявал за промяна в клаузите на договора за приятелство между България и Русия.

Велизар Шаламанов: Лидерът на НДСВ не е дал категоричен отговор за НАТО
18 май 2001

Появата на Симеон Втори създава колебание и несигурност в няколко посоки, каза заместник-министърът на отбраната Велизар Шаламанов, който беше опонент на Соломон Паси в дискусията "Царският фактор- за и против". Първо, западните партньори на България, в това число президентът на Американския комитет за НАТО Брус Джаксън, изразиха на глас опасенията си от връщане на фигури от миналото в новите демокрации от Югоизточна Европа, както и от евентуалната перспектива за възстановяване на монархията. Второ, администрацията е разколебана за политическата посока след изборите. Трето, създава се колебание и в обществото по отношение на приоритетите. Шаламанов припомни, че досега Симеон Втори лично не се ангажирал с категорично мнение за НАТО. Веднъж той каза, че е скъпо, втори път, че НАТО не е непосредствена задача.

Като човек, който се занимава с всекидневната рутинна работа по реализация на реформите, които ще доведат България до членство в НАТО, г-н Шаламанов припомни, че "дяволът" е в детайлите, а оттук нататък трябва да обърнем внимание именно на тях. Работата по детайлите изисква силна администрация и политическа стабилност. Сериозните намерения за членство в НАТО трябва да бъдат гарантирани с добри отношения със съседите, ясна позиция по проблемите в региона и по двустранните отношения, както и капацитет за осъществяване на задачите, каза Шаламанов. Той даде да се разбере, че липсата на ясна воля и ясни позиции по целия спектър от проблеми, свързани с атлантическата интеграция, създават несигурност и напрежение.

Другата разисквана тема беше оценка за ролята на Русия в региона и конкретно за България. Тук двамата дискутиращи бяха напълно единодушни. Що се касае за фактора Русия, Югоизточна Европа е едно ключово място. Тук се преплита влиянието на НАТО и ЕС, САЩ, Русия. За щастие България е стабилен фактор, който влияе в този регион, но анализът на всички събития досега показва, че влиянието на Русия не води към стабилност и това трябва да бъде отчитано, е мнението на Шаламанов.

Споделяне

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?