СОС отстрани Софиянски от събранието на Общинска банка

Столичният общински съвет (СОС) отстрани кмета Стефан Софиянски от право на глас в общото събрание на Общинска банка, съобщи БНР. Общинските съветници упълномощиха председателя на СОС Владимир Кисьов и четиримата му заместници да представляват общината.

Столичната община държи 67% от акциите на банката.

Годишното общо събрание на финансовата институция ще се проведе в петък. Според Кисьов, на събранието кметът може да присъства само като наблюдател.

Първоначално Владимир Кисьов внесе за обсъждане предложение той и кметът Софиянски да гласуват от името на общината на събранието на банката, както е било досега. Любен Дилов син от Гергьовден настоя докладната записка да бъде оттеглена. След дебати съветниците гласуваха за промяна на досегашния ред.

Решението бе оспорено от Софиянски с думите, че по Търговския закон кметът е длъжностното лице, което задължително представлява общината. Софиянски заяви, че ако не присъства на акционерното събрание на банката, то няма да бъде редовно.

Предложението за смяната на Софиянски не фигурираше в дневния ред на заседанието на общинския съвет. По този повод кметът заяви, че общинските съветници нарушават приетия от самите тях принцип да не се добавят точки към дневния ред на заседанието в последния момент.

Споделяне

Още от Бизнес