СОС смени курса предизборно и отхвърли скандални заменки

На фона на задаващите се местни избори Столичният общински съвет (СОС) изненада с промяна на курса, давайки знак, че ще ограничи утвърдената през годините практика на ударни замени на общински терени за смешни цени. В дневния ред за сесията в четвъртък бяха вкарани 21 предложение за замени, от които 15 от любимия тип на някои общинари – парцел за апартаменти.

При гласуването обаче минаха само две предложения – замяна на апартамент собственост на жена инвалид, намиращ се на шестия етаж в кооперация, за общинско жилище на първи етаж, както и една от по-невинните замени тип “парцел за апартаменти”.

В четвъртък стана ясно, че в СДС са взели политическо решение да гласуват “против” повечето замени на общинска собственост до изборите. С тяхното одобрение ще се ползват само сделки, в които молителя се наема да строи и инфраструктура. Това предизвика минискандали около тоалетните на петия етаж на “Московска” 33 между общинари от СДС и техни партньори в “дясното управление на София” от ССД и “Демократи за София”.

Против замените гласува още от ДСБ, НДСВ и част от групата на БСП.

Сред изключително “изгодните” предложения за замяна на общинско имущество бяха доклад на общинският съветник от "Гергьовден" Борислав Алексиев за замяна на общински имот в район "Подуяне" за апартаменти. Парцелът е 825 кв. м и е оценен на 88 030 евро (107 евро на кв. м).

Общинският съветник от ССД Милан Миланов бе внесъл предложение за замяна на имот в район "Връбница", който бе оценен от “независими” оценители на по 58.47 евро на квадрат. Общинският съветник от "Демократи за София" Атанас Медникаров искаше замяна на 2.1 декара в "Динабад" с фирма "Вечна - Р". Теренът е оценен  на 525 849 евро или на 250.40 евро.

Николай Желев (СДС) от своя страна е настоявал за замяна на два общински имота на "Сливница", район "Връбница", с фирма "Релина". Единият парцел е 1040 кв. м, другият - 450 кв. м. Общата им цена е 56 778 евро или 35.80 евро на кв. м. В последствие Желев обясни, че фирмата е обещала да постри осветление на пет улици и едно училище в района.

Общинският съветник Славчо Шалев от "Демократи за София" внесе доклад за замяна в местността "Факултета", район "Красна поляна" - общински парцел от 1723 кв. м, който да бъде даден на едноличния търговец "Дарекс - Йордан Христов". Оценката е 55.65 лева за кв. метър.

Сред другите замени са за 1 декар в центъра, оценени на 120 евро на квадрат, имоти в “Красно село”, за които община иска по 120. 60 ст. за кв.м. незастроена площ и 317 лева за застроена. Те са внесени от районните кметове, съответно на “Сердика” Йордан Димитров и на “Красно село” Стефанка Маркова.

Особена активност е проявил и кметът на район “Подуяне” Звездомир Запрянов с две предложения. Кметицата на район "Оборище" Пенка Павлова Арменкова предлага на СОС сделка за апартамент на ул. "Симеон" 78, в която дори няма цена. Тя настоявала Лазар Стефанов да получи четиристаен апартамент от 116 кв. м плюс таван от 28 кв. м.

Въпреки удържането на заменките в четвъртък, не е ясно дали тези и маса други подготвени сделки няма да бъдат договорени между политическите сили и да не бъдат изгласувани на следващи заседания по вече утвърден образец.

Споделяне

Още от България