СОС вдигна картите за транспорта и запази данъците

Столичният общински съвет повиши цените на част от преференциалните карти за пътуване в градския транспорт и реши окончателно да запази равнищата на местните данъци за 2010 година.

Повишават се цените на картите за студенти. Така месечната карта за

студенти за пътуване за една линия ще бъде 9 лева вместо сегашните 8 лева, за две линии - 12.50 лева вместо 10 лева, а за цялата градска мрежа - 21.50 лева вместо 17 лева.

Карти за пътуване в градския транспорт в столицата ще могат да купуват с намаление не само студентите от софийските университети, а и студенти с постоянен адрес на територията на Столичната община.

Между 2 и 10 лева се увеличават цените на картите за пенсионери над 68-годишна възраст. Месечната карта за ученици за една линия, две линии и за цялата градска мрежа ще струва съответно 9 лева, 12 лева и 20 лева.

Въвеждат се и три вида карти за пътуване на хората с увреждания според степента на нетрудоспособност.

Въвеждат се и два нови типа карти за пътуване в цялата градска мрежа - за шест месеца и за една година, които съответно ще струват 255 и 500 лева.

От 1 януари с 50 стотинки се увеличават цените на комбинирания билет за наземен транспорт и метро, хартиените и електронните билети за пет и за десет пътувания в публичния транспорт.

От БСП се противопоставиха на увеличението, защото очакваните допълнително 5 млн. лева няма да компенсират недостига от 13 млн. лева.

По думите на зам.-кмета Минко Герджиков общината ще компенсира тези липси.

Споделяне

Още от България