Социалистите не искат Антонио Таяни в преговорите за новия председател на ЕК

Антонио Таяни

Председателят на групата на евродепутатите социалисти Удо Булман порица насрочването на среща между председателя на досегашния състав на Европейския парламент Антонио Таяни и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Миналата седмица Туск бе определен за преговарящ от името на държавите в ЕС при определянето на следващия председател на Европейската комисия.

Булман отбелязва в официално изявление, цитирано от БТА, че пълномощията на Таяни от днес са изтекли, затова подобна среща може да се разглежда само като разговор между представители на Европейската народна партия (ЕНП), към която Таяни и Туск принадлежат.

На заседание в сряда на досегашните и новоизбраните евродепутати от ЕНП бе решено председател на парламентарната група да остане Манфред Вебер. На пресконференция Вебер потвърди, че се запазва пълната подкрепа на ЕНП за неговата кандидатура за следващ председател на ЕК.

Напълно сме готови за отстъпки в започващите преговори по обособяването на управляваща коалиция в ЕП, заяви Вебер. Той изключи възможността в преговорите да участват евродепутатите, скептични към ЕС. Гордеем се с постигнатото в последните 10 години, но Европа има нужда от промени и сме готови на сътрудничество, за да ги постигнем, посочи Вебер. Той определи като пресечни точки за преговорите въпросите за опазването на природата, миграцията, сигурността и борбата с тероризма.

Готови сме на отстъпки, призоваваме за бързо начало на коалиционните преговори, хората това очакват от нас. Готови сме за разговори със социалистите и Зелените по съдържанието на обща управленска програма, добави Вебер. По неговите думи резултатите от изборите за евродепутати, например в Румъния, показват, че хората искат борба с корупцията, свободни медии и независимо правосъдие. Поддържам предложението си за залължително наблюдение за върховенството на закона в ЕС, отбеляза той.

Всички искат да се избегне конфликт между Европейския съвет и Европейския парламент при определянето на следващия председател на ЕК, поясни Вебер. Той съобщи, че унгарската партия Фидес няма да има заместници в ръководството на парламентарната група на ЕНП, след като бе лишена от правото да участва в партийните структури. Фидес не може да предлага кандидати за постове, добави Вебер. Членството на Фидес в ЕНП е в ръцете на работната група под ръководството на Херман ван Ромпой, той ще прецени дали унгарската партия може да остане в ЕНП, това решение не зависи от Фидес, поясни Вебер.

Споделяне

Още от Европа