Социалният министър оптимист за 13-та пенсия

Новият социален министър Христина Христова се изказа днес оптимистично за възможността да има 13-та пенсия. Засега събираемостта на приходите в държавния бюджет върви много добре и като се има предвид, че това на е най-добрият период, аз съм обнадеждена, че ще се върви към благоприятно решение, каза тя на среща с журналисти в централата на НДСВ на "Врабча"23.

Христова посочи, че през третото тримесечие събираемостта обикновено е по-добра и това допринася за нейния оптимизъм.

Въпреки решението от началото на следващата година да падне таванът на пенсиите, за част от пенсионерите ограничение на сумата, която ще получават все пак ще има, стана ясно още от думите на министъра.

В резултат на отпадането на тавана, част от българите в трета възраст ще получават огромни суми от рода на 2-3 хиляди лева, обясни Христова, но добави, че става въпрос за много ограничен кръг жители на страната. Тя посочи, че голяма част от експертите се изказвали в полза на въвеждането на "междинно ограничение" за тях.

Христова обяви, че ще бъде разширено действието на програмата към социалното министерство, помагаща на безработни в предпенсионна възраст да си намерят работа. В момента, програмата обхващала само жителите на страната, на които не им достигат до 2 години трудов стаж, за да се пенсионират.

От МТСП планирали, достъп до програмата да получат и хора, на които им остават 5 години до пенсиониране. Според първоначалните разчети, в настоящия си вид програмата е трябвало да обхване около 15 000 души, но в нея се включили само 1200 безработни в предпенсионна възраст. Експертите на социалното министерство анализирали в момента причините за ниския интерес.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?