Социолози виждат задълбочаваща се криза в БСП, партийци – "нова воля"

Социолози виждат задълбочаваща се криза в БСП, партийци – "нова воля"

Ден след поредното заседание на Националния съвет на левицата, което бе съпроводено с нова доза "анализи" на загубата на изборите от 2014 година и рокади в ръководството на БСП, анализатори и партийни дейци се разминаха в оценките си за партията. Според социолозите Михаил Мирчев и Живко Георгиев социалистическата формация е в криза, а предстоящите местни избори крият редица опасности за нея. По думите на говорителя на БСП Атанас Мерджанов обаче промените в Изпълнителното бюро на партията показвали нова воля и нов стил на работа.

"В момента БСП не знае на кой свят съществува - ще я има ли, няма ли да я има. Новият лидер Михаил Миков не знае ще оцелее ли, или саботьорите в БСП ще го катурнат. Не знае истински лява партия е. БСП е все едно излетяла в Космоса и няма здрава почва под краката си". Това коментира социологът и шеф на "АССА – М" Михаил Мирчев в интервю за вестник "Преса", публикувано в понеделник.

Според него, левицата засега не предлага ясна алтернатива на управлението и все още води вътрешни битки - "една група срещу друга група, една злобичка срещу друга амбиция, някоя продажна душица срещу желанието за принципност". По мнението на социолога в партията е започнал оздравителен процес, но ръководството ѝ разполага с много кратко време за него - едва два месеца преди местните избори през октомври.

Мирчев нарича предстоящия вот фатален и уточнява, че "БСП или ще си удържи позициите и ще има старт за възродяване, или ще катастрофира и няма да е пресилено, ако я пишете полуумряла до две-три години. Както СДС-тата и ПАСОК".

Според социолога БСП се самоубива с отказа си да стане патриотична партия и с продължаващия страх да влезе в националистическата ниша.

Колегата му социолог Живко Георгиев смята, че кризата в лявото е на всички равнища – "на идейно равнище, на структурно равнище, на медийно и политическо равнище". Според Георгиев обаче "това не е само български феномен. В криза е цялата модерна левица".

Според него предстоящите местни избори крият опасност БСП да продължи да губи влияние, традиционни региони и прослойки.

Георгиев твърди, че  конкуренцията между левите политически субекти у нас на този етап не е достатъчно полезна, но има ходове това да се промени. "На първо място е необходимо възстановяване на диалога между всички леви субекти. Това е начинът да се намери интелектуален продукт, който е адекватен на условията, в които се намира България сега. Лявото трябва да има чувствителност към националните особености", каза Георгиев.

За разлика от анализаторите, ръководството на БСП за пореден път опита да представи трусовете по върховете на партията като личен катарзис след загубата на изборите миналата година.

"Ние минаваме през доста чистилища. Вчерашната дискусия на Националния съвет беше изключително гореща. Не бяха спестени упреци, критики и самокритики. Ние като че ли сме единствената партия, която по подобен начин се стреми да решава своите проблеми. Хубаво е, че вчера тази дискусия стана в рамките на Националния съвет, а не през медиите", заяви говорителят на партията Атанас Мерджанов след вчерашния пленум, на който от партийното ръководство бяха освободени Антон Кутев и Кристиан Вигенин.

Предприетите организационните промени трябва да покажат една нова воля и нов стил в ръководството на партията, каза още Мерджанов пред БНР. 

Според него  важни неща от вчерашното заседание са и острата политическа декларация срещу разполагането на тежка американска бойна техника на територията на България и предизборната платформа за участие в местните избори.

БСП е единствената партия, която поставя политиката преди номинациите. За нас това е сърцевината на участието на всеки един наш представител в местната власт, заяви Мерджанов.

Той каза още, че към момента БСП има утвърдени 49 кандидати за кметове, като до края на юли се очаква техният брой да е 150. "Водим активни разговори с всеки един от потенциалните ни коалиционни партньори по места за търсене на общи възможности за явяване и действия", добави той.

Споделяне

Още от България