Совалката "Индевър" се приземи успешно на космодрума във Флорида

Космическата совалка "Индевър" и нейният шестчленнен екипаж се приземиха безпроблемно на космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида след успешно изпълнена двуседмична мисия, предадоха световните агенции.  

Корабът се приземи на пистата край космическия център "Кенеди" в 22.20 часа местно време (5.20 ч българско време).

При престоя си на Международната космическа станция командирът на кораба Джордж Замка и екипажът му инсталираха нов модул, осигуряващ допълнително пространство, и панорамен купол, даващ възможност за по-добро наблюдение на Земята и на работата на роботите.

Метеорологичните условия не бяха особено благоприятни. През целия ден имаше облаци, които заплашваха да задържат совалката в орбита, но накрая небето се проясни и Замка получи разрешение за нощно приземяване, до което се прибягва рядко. 

"Поздравления за отлично изпълнената мисия!", се чу по радиото от командния център, докато "Индевър" забавяше ход по пистата. "Хубаво е да се върнеш у дома, беше невероятно приключение", отвърна Замка.

Международната космическа станция е проект на стойност 100 милиарда долара, финансиран главно от САЩ. Началото му е поставено през 1998 г. и в него участват 16 страни.

Следващото изстрелване на совалка - "Дискавъри" - е планирано за 5 април.

Споделяне

Още от Свят