Союз се скачи успешно с Международната космическа станция

Екипажът на деветата поред експедиция на Международната космическа станция - руснакът Генадий Падалка, американецът Майкъл Финк и холандеца Андре Кейперс от Европейската космическа агенция, вече е на борда ѝ, предаде ИТАР-ТАСС.

Руският пилотиран кораб Союз ТМА-4, с който пристигнаха космонавтите, се скачи успешно с МКС, съобщи по-рано руският център, който контролира космическата мисия. Екипажите бяха поздравени от ръководствата на руската, американската и европейската космическа програма.

Руснакът Александър Калери и американецът Майкъл Фоул, които работят в орбита от октомври м. г., с радост посрещнаха новата смяна, за която бяха приготвили почерпка, продължава агенцията. По традиция това става в руския сегмент от МКС, защото е най-просторен, разказа Юрий Усачов, един от най-опитните руски космонавти.

Усачов категорично опроверга приказките за "космическите 100 грама", които космонавтите тайно си носели от Земята. За половин година в орбита никога не съм виждал там алкохол, потвърди пред кореспондент на ИТАР-ТАСС преди полета командирът на новия екипаж на МКС Генадий Падалка. По думите му по пътя до станцията космонавтите на борда на Союз се хранят единствено с консерви и сокове, защото нямат устройство за подгряване на храната. Затова винаги молим посрещачите да ни приготвят нещо топло за хапване, каза той.

Падалка и Финк, които ще сменят Калери и Фоул, ще работят в орбита половин година - ще проведат разнообразни научни експерименти и медицинско-биологични проучвания. Планирани са и две излизания на космонавтите в открития космос, за да подготвят МКС за скачване с първия европейски товарен космически кораб "Жул Верн", който ще стартира към станцията през април 2005 г.

Третият член на екипажа на Союз ТМА-4 - холандецът Андре Кейперс от Европейската космическа агенция, ще проведе биологически и технически експерименти и ще участва в телемост с холандски деца. Кейперс ще се завърне на Земята на 30 април заедно с екипажа на осмата основна експедиция, работил в орбита вече 186 денонощия.

Откакто американската космическа совалка Колумбия експлодира на 1 февруари м.г., смяната на екипажите на МКС и снабдяването ѝ с необходимите продукти и материали се осъществява единствено с руски кораби, тъй като НАСА прекрати полетите на совалките си поне до есента на тази година, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят