Спад в рейтингите на Путин и Медведев

Рейтингите на руския премиер Владимир Путин и президента Дмитрий Медведев сочат спад на доверието към двамата, съобщават руските медии, цитирайки проучвания на социологически агенции.

По данни на Фонд "Обществено мнение" (ФОМ) през януари 62 на сто от хората в Русия са имали доверие на Медведев, а в началото на август тази оценка споделят само 52 процента. Подкрепата за президента бе спаднала тъй ниско само през 2008 г., когато започна икономическата криза, отбелязват руските медии. Рейтингът на премиера също е минимален за последните години. Доверие към него изразяват 61 на сто от запитаните, също колкото и през юни. За последен път подкрепата за Путин бе тъй слаба през 2006 г. През януари т. г. на министър-председателя вярваха 69 на сто от анкетираните.

Рейтингите на премиера и на президента може да спаднат още повече, до 40 на сто, "независимо от лоялната телевизия", прогнозира московският социолог Леонтий Бизов.

Друга агенция - ВЦИОМ констатира същата тенденция: доверието към Медведев е паднало от 44 на 39 процента, а към Путин - от 53 на 47. Според центъра "Левада" обаче доверието към държавния глава е намаляло само с един процент - от 39 на 38, а към премиера - от 48 на 44 процента.

Проучванията все още надали отчитат колко са ядосани хората в Русия от действията на властта в борбата с пожарите.

Според Алексей Чадаев от ръководството на управляващата партия "Единна Русия", рейтингите на първите в държавата и на самата партия няма да тръгнат стремително надолу. В критичната ситуация хората ще се сплотят около "Единна Русия", макар че днешните горещини са развалили настроението им, добавя функционерът.

През август подкрепата за властта в Русия със сигурност ще намалее, признава Глеб Павловски от президентската администрация. Според него, пожарите са заварили неподготвено държавното ръководство. Властовата вертикала се оказа негодна тъкмо в ситуация, която смяташе за емблематична. Това е признак, че системата за управление е изтощена, коментира Павловски, цитиран във "Ведомости".

Споделяне

Още от Свят