Спасен е вторият пилот на сваления руски Су-24

Турция разпространи аудиозапис от комуникацията с руските летци

Единият пилот на сваления руски самолет Су-24 е спасен от специални армейски части на Русия и на Сирия и след 12-часовата операция е доставен в руска база - "жив и здрав", другият е зверски убит от джихадистите. Това съобщи руският военен министър Сергей Шойгу в сряда.

При спасителната операция е загинал и един морски пехотинец, след като сирийски бунтовници свалиха руски хеликоптер Ми 8.

Екипажът на Су-24 и всички участници в операцията ще получат руски държавни награди; командирът ще бъде удостоен посмъртно със званието Герой на Русия, съобщи президентът Путин.

Шойгу уточни, че руското министерство на отбраната ще предостави цялата необходима помощ на семействата на военните и благодари на "всички братя, които цяла нощ работиха при огромен риск“.

Руският посланик в Париж съобщи от своя страна, че единият от пилотите - щурманът е бил ранен по време на катапултирането и убит с огън от земята от "джихадистите".

Все още не е ясно какво се е случило с тялото на мъртвия пилот.

Останките от самолета паднаха в района под контрола на тюркмените - тюркски етнос, с който Турция има етнически и езикови връзки.

Русия продължава да твърди, че самолетът се е движил само над сирийска територия, докато Турция обясни, че го е свалила, защото е навлязъл във въздушното ѝ пространство.

Оцелелият пилот заяви в ефира на тв "Россия 1", че руският самолет не е навлязал във въздушното пространство на Турция, съобщи ТАСС.

"Това е изключено дори и за секунда, още повече че летяхме на около 6000 метра, времето беше ясно...Целият ни полет до момента на удара на ракетата се контролираше от мен", коментира летецът.

Той твърди, че не е имало никакви предупреждения от страна на турските ВВС за нарушаване на въздушното пространство. Щурманът казва, че очаква с нетърпение да го изпишат от болницата, за да се върне в строя.

Той каза, че ще помоли командването да остане в тази авиобаза, защото съм длъжен "да отвърна за командира".

Турската армия обаче разпространи запис на комуникацията с екипажа на руския изтребител, който по-късно свали заради нарушаване на въздушното пространство на страната.

В аудио записа, който бе публикуван от местни медии, мъж предупреждава пилотите на английски език "сменете курса си на юг веднага".

"Говорят турските военновъздушни сили. Наближавате турското въздушно пространство", заявява турският представител.

Анкара съобщи, че е предупредила руснаците десет пъти, но те не са обърнали внимание.

Пентагонът потвърди версията на турската армия, като уточни, че комуникацията се е осъществявала по свободен канал на английски. Москва твърди обаче, че самолетът не е бил предупреден, че ще наруши турското въздушно пространство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят