"Спаси София": Чиновници и фирми да освободят бившите детски градини

В квартали като "Манастирски ливади" и "Крива вада" дори не са планирани забавачки

"Спаси София": Чиновници и фирми да освободят бившите детски градини

Районните кметове в столицата спешно да проучат къде в районите им има построени сгради на детски градини и ясли, но от година в тях се помещават чиновници или фирми и да се пристъпи към бързото им освобождаване в полза на децата. Такава краткосрочна мярка за облекчаване на големия проблем с недостига на хиляди места за градина и ясла в столицата, предлагат от "Спаси София". Мярката се съдържа в доклад, който в понеделник бе внесен в Столичния общински съвет от общинския съветник Борис Бонев.

Поне 4-ри примера

В доклада си от "Спаси София" изрично посочват четири примера на сгради, строени за детски градини, в които от десетилетия, вместо деца, са настанени администрации, фирми, дори и частни училища, от които местната власт печели. Посочено е, че такива са бившето 28-о ОДЗ, на ул. "Методи Андонов: 46–7, в ж.к. Младост 1, сградата на някогашното 23-о ОДЗ – жк. Люлин 3, ул. "309". И още сградата на бивша ясла – ул. "А. П. Чехов" 16, както и сградата на бивша ДГ на ул. "Атанас Далчев" 12.

"Освобождаването на тези сгради би било една краткосрочна и бърза мярка, която ще доведе до частично облекчаване на проблема. Разбира се, чисто формално, когато кметът нареди администрацията да се изнесе на друго място, ще трябва по новите наредби да се направи на сградата технико-икономическа оценка, да ѝ се направи ремонтно освежаване, да се видят противопожарните изисквания, хигиенни изисквания и чисто архитектурни такива. Но самата сграда е ясно, че ги покрива, те още по времето на комунизма са строени с цел детски градини", коментира пред Mediapool Виктор-Асен Асенов от "Спаси София".

Бедствено е положението в новите квартали 

От анализа на "Спаси София" става ясно, че най-тежка е ситуацията с местата за детски градини и ясли в новите квартали на столицата. Директно се посочва, че в "Манастирски ливади", "Кръстова вада" и др. не са планирани детски градини преди плътното им застрояване. "Поради по-лесното отпускане на ипотечни кредити за тези части на града в тях се наблюдава значителен прираст на млади семейства, но тъй като няма адекватно планирана социална инфраструктура, тези родители изпращат децата си в други административни райони на София", пише в доклада.

В по-старите жилищни квартали на града като "Младост" и "Гоце Делчев", са налице повече детски заведения, "поради което деца от по-новите жилищни квартали се записват там и така не оставят места за "местните" деца, които от своя страна са принудени да търсят места в други райони", посочват още щрихи от проблема от "Спаси София".

Трети аспект на проблема са кварталите като "Лозенец", в които не са построени детски градини с ясли. "Проблемът тук е, че ако яслата и детската градина са под шапката на едно детско заведение (ДГ с яслени групи), децата автоматично преминават от ясла в I градинска група. Когато обаче едно дете завърши самостоятелна ясла, към която няма детска градина (СДЯ), то получава една точка и кандидатства наново за детска градина. Голяма част от местата в детските градини, които са с ясли, обаче ще са вече заети от децата, които идват от яслите към самите градни", казват още от неправителствената организация.

Още по-тежко било положението за децата, които преди време не са се класирали за ясла и сега се опитват да кандидатстват за детска градина, защото тези деца не са получили точката за това, че са били в ясла и по този начин се конкурират както с децата, директно прехвърлени от яслите на градината, така и с тези, които са завършили ясла, към която няма детска градина и сега кандидатстват в градинска група, но с допълнителна точка.

Ясни критерии за измерване на проблема

В доклади си до Столичния общински съвет от "Спаси София" настояват за ясни критерии за измерване на проблема. Затова от неправителствената организация предлагат районните кметове да изготвят актуална карта на недостига в районите си, като според тях най-работещият критерий е по настоящ адрес, а не на база постоянен адрес на домакинствата.

"Това да се направи, като се провери колко деца по набори с настоящ адрес има в даден административен район и се съпостави с актуалната бройка на свободните места в съответните яслени и градински групи в същия район. След като това е направено, административните райони ще могат да се класифицират по приоритет, започвайки с тези с най-сериозен недостиг и приключвайки с тези с по-малък такъв", каза още Асенов.

Той добави, че "Спаси София" е искала данни за различни райони по Закона за достъп до обществена информация, от които е станало ясно, че цели районни нямат надеждна система да следят проблема и не знаят реално броя на свободните и заетите места в детските градини.

Обещания и нов протест пред общината

Екшън мерките на "Спаси София" идва ден след като през уикенда столичния кмет Йорданка Фандъкова се зарече, че до 3 години ще осигури детска градина за всяко дете над 3-годишна възраст в София. Отворен обаче остава въпросът защо Фандъкова не направи това през четирите мандата, в които е градоначалник на столицата. Фандъкова посочи, че очаква правителството да вземе решение да компенсира родителите, чиито деца са останали без градина.

"Беше намерено решение, без да се ангажира общината, да може финансите, които ние имаме, да използваме за строителство, защото, да, наистина, резонно е родители да бъдат компенсирани. Но по-важното е и за родителите, и за децата да осигурим отварянето на нови места, за да могат да посещават детските градини. Затова сме разделили, така да се каже, задачите и след влизането на закона вече държавата ще определи начина, по който да бъдат отпускани тези компенсации. А ние продължаваме изключително интензивно и усилено да строим", коментира в неделя тя, цитирана от БНР.

Междувременно в понеделник, в 17.30 часа отново родители ще протестират пред Столична община, точно заради посочените компенсации от Фандъкова.

"Ваучерите за неприетите деца в детска градина все още са проект, а не факт. Ще покажем на властта, че няма да спрем, докато системата за компенсации не заработи ефективно!", посочват организаторите от фейсбук групата "Ваучери за неприетите деца в ясли и детски градини". От там припомнят, че проектът за компенсации, който тепърва ще бъде обсъждан и гласуван в Народното събрание, предвижда "таван" на сумата, но не и минимум.

"Не сме съгласни, защото всяко неприето дете трябва да получи точно толкова, колкото и приетото – децата заслужават равен достъп до публичните средства. Ако издръжката на дете за съответния набор е например 350 лв., то неприетото дете трябва да получи точно толкова – нито повече, нито по-малко. Затова: Искаме компенсацията за неприетите деца да е в размера на издръжката, получавана от приетите в детска градина деца. Искаме това да бъде уредено в закон", казват протестиращите родители.

По данни на Столична община недостигът е 10 000 места, като последно в края на август бе съобщено, че се кандидатства за нови 3 000 места, по които в момента се записват деца.

В същото време цяло лято Фандъкова посочва в медийните си изяви какви "огромни усилия" полага за решаването на проблема, но мигом след това го прехвърли към районните кметове. И уточни, че им е възложила да намерят нови места за строеж на детски градини. "Всеки, който е готов с намерения терен, готовия проект, разрешение за строителство и избран изпълнител, ще получи веднага финансирането, за да започне строителството", зарече се тя. Правителството тази година отпусна 65 млн. лв. за строителство на детски градини и училища в София.

Отделно, МОН и Столична община са постигнали съгласие за промени в законодателството, които да разрешат детски градини да се откриват и в построени вече сгради. Такова искане има и в доклада на "Спаси София".

Агенцията по храните се захваща с менюто

Междувременно в понеделник стана ясно, че Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ) започва масирани проверки в детските кухни и училищните столове и бюфети. Проверките са във връзка с началото на учебната година и се провеждат на територията на цялата страна. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата и учениците консумират, уточняват от ведомството.

Инспекторите проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и спазването на изискванията правилно етикетиране. По време на проверките се контролира и дали персоналът, зает с приготвянето и предлагането на храна, спазва противоепидемичните мерки.

Проверките ще продължат до края на септември.

Споделяне

Още от България