Спекулациите около фискалния резерв целят забавяне на избора на управител на БНБ

Спекулациите около решението на финансовото министерство да депозира част от фискалния резерв в търговски банки цели да се забави избора на управител на БНБ, заяви пред БНР заместник-министърът на финансите Красимир Катев.

Той обясни, че една голяма част от депозитите на правителството са в БНБ и по доларовите се получава лихва от 0,7%, а по левовите - 1,6 процента. При депозираните в търговски банки 185 млн.лв. се получава годишна дсоходност от 6 процента.

Според предварителните изчисления допълнителните приходи, които ще влязат в бюджета от тази операция са 15 млн.лв. По думите на Катев, те могат да бъдат харчени за социални нужди. При конкурса за избор на банки били отпаднали три непечеливши институции.

Извън класацията са останали още Биохим, Райфайзенбанк, Експресбанк, Сосиете женерал и Първа инвестиционна банка, защото не са предложили достатъчно високи лихви.

Председателят на Управителния съвет и Главен изпълнителен директор на Булбанк Левон Хампарцимян заяви пред Дарик радио, че чрез операцията Министерството на финансите е успяло да се намеси по един много благоприятен начин на пазара.

Според него резултата от операцията е подобряване на матуритетната структура на банките. Той обясни, че в България хората имат тенденция да държат парите си на относително краткосрочни депозити, което е остатък от страховете около банковите кризи преди пет - шест години.

Хампарцумян смята, че процедурата не е можело да бъде много по-прозрачна, защото има опасност банките да се наговорят и да манипулират доходността.

Изпълнителният директор на "Райфайзенбанк" Момчил Андреев обясни, че банката му е нямала нужда от ресурс на толкова висока цена, колкото в конкретния случай е търсело Министерството на финансите.

Той смята, че процедурата е била прозрачна и екипът на Министерството на финансите трябва да бъде похвален за добрата работа.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?