Специализирано звено ще контролира наема на корабите на БМФ

Двама капитани далечно плаване и един специалист ще контролират сключването на тайм-чартърите (отдаване на кораби под наем за определено време) в Параходство БМФ, съобщиха в сряда от Министерството на транспорта. В специализираното звено са назначени к. д. п. Росен Михов, технолог в дирекция “Трампово плаване” на параходството, к. д. п. Атанас Атанасов, секторен технолог в БМФ и дългогодишен директор на “Линейно плаване” в морския флот, и технологът към дирекция “Линейно плаване” Стефан Божилов.

При обсъждането на стратегията за приватизацията на БМФ във Варна министърът на транспорта съобщи, че ще разпореди да се назначи независим контролен орган, който да следи сключването на тайм-чартърите за корабите на параходството. Причината беше подаденият сигнал в парламентарната комисия по корупция, че ръководството на БМФ умишлено е сключвало договори, с които е ощетявало компанията, а оттам и държавата.

Народните представители от комисията по корупция решиха да предадат материалите на прокуратурата за проверка на сигнала.

Според запознати, капитан Атанас Атанасов е добър специалист, но е трудно да се повярва, че служители, на които ръководството на БМФ плаща заплати, ще имат независимо мнение за сключваните от дружеството договори за тайм-чартърите.

От транспортното министерство уточниха, че до края на седмицата ще назначат техен представител в съвета на директорите на БМФ, който пряко ще контролира работата на специализираното звено и ще следи за законността на сключените договори за отдаване под наем на корабите на морския флот.

Споделяне

Още от Бизнес