Спецполицаи разбиха група, подготвяща атентати

Трима мъже са били задържани при операция на служители на ГДБОП отдел “Контратерор” на 5 май късно вечерта, съобщиха от МВР в понеделник. При акцията са иззети боен пистолет с изтрити номера, фитили, капсул-детонатори, артилерийски пресовки по 400 грама.

По предварителна информация, арестуваните най-вероятно са група, свързана или подготвяща тежки криминални престъпления.

Акцията на спецполицаите е била подготвяна от около месец. В ГДБОП постъпила информация, че криминално проявени търсели упорито да се снабдят с взривни вещества, капсул-детонатори и фитили.

Полицаите са установили каква е целта на групата - изготвяне на самоделно взривно устройство, както и неговото задействане на неустановено засега място. В хода на разследването те стигнали и до авторите.

На 5 май към 23.00 часа пред блок в ж.к. "Хр.Смирненски" е задържан кърджалиецът М. Г. (29 г.), докато се качвал в мерцедес. Той бил без документи, а впоследствие се установило, че умишлено ги е унищожил. В автомобила го чакали шофьорът на колата Н. И. (30 г.) и спътникът му Б. Н. (20 г.), от София.

У тримата и в колата са открити и иззети шнур, два капсул-детонатора, сиво пластично вещество и визитни картички на М. Г., на които на латински под името имало надпис "джихад", а от другата страна на визитката - цитат от религиозна книга на арабски и на български език.

При претърсване от апартамента, в който бил отседнал М. Г., са намерени още един шнур и капсул-детонатор.

В дома на Н. И. в ж.к. "Люлин" служителите открили боен пистолет "Аркус" със заличени номера с боеприпаси към него, електродетонатори, три артилерийски пресовки, много приспособления и заготовки за отключване на врати на леки коли и жилища, както и мобилни телефонни апарати.

М. Г. и Н. И. са криминално проявени и осъждани. Последната ефективна присъда на М. Г. е от миналата година - за придобиване, държане и предаване на взривни вещества, оръжие и боеприпаси. От 1995 г. досега той е познат на полицията и с 4 грабежа, 9 кражби, 2 измами, унищожаване на чуждо имущество, хулиганство и използване на чужда самоличност.

По информация на ГДБОП, М. Г. поддържа връзки с организирани престъпни групи в страната и се занимава с разпространение на взривни вещества, хазарт, сводничество и разпространение на фалшиви пари.

Н. И. е осъждан за 2 кражби през 1997 и 2004 г. и е известен на органите на реда с 2 случая на противозаконно проникване в чужда къща, 44 кражби, 5 грабежа, изнудване и кражба на моторно превозно средство.

Разследването на случая продължава.

Споделяне

Още от България