Спецсъдът остави в ареста 8 от задържаните за корупция данъчни

Спецсъдът остави в ареста 8 от задържаните за корупция данъчни

Спецсъдът остави късно в петък в следствения арест 8 от 11-имата данъчни служители, обвинени за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни схеми.

Последният заподозрян, на когото прокуратурата бе определила "домашен арест", остава с тази мярка за неотклонение.

Като лидер на бандата разследващите сочат началник звено “Оперативен контрол”, който получавал отчисление от всеки подкуп, взет от подчинените му. Най-голямата сума, с която данъчните рекетирали търговците, за да не им пишат акт, е 10 000 лева, твърди обвинението.

Според прокуратурата групата действа от октомври 2017 г., а всичките ѝ членове имат трайни престъпни наклонности.

Адвокатите пък настояха, че няма достатъчно доказателства, нито конкретика кой по какъв начин е участвал в престъпна група. Защитата определи действията на прокуратурата и ГДБОП по случая като пиар акция.

Ден по-рано разследващите обявиха на специална пресконференция в Съдебната палата, че престъпната група е издавала на заинтересовани лица информация от създадения през 2015 г. междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата.

Във вторник бе съобщено, че в София, Рила и Ботевград е започнала акция по претърсвания и изземания в служебни помещения и жилища във връзка с разработка срещу организирана престъпна група в НАП.

Четири дни преди това шефката на Националната агенция за приходите Галя Димитрова заяви пред журналисти, че не ѝ е известно данъчни служители да са замесени в схеми за данъчни престъпления.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?