СПИН-заразата в Бенгази тръгнала преди идването на българските медици

Заразата с вируса СПИН в детската болница в Бенгази е започнала, преди там да отидат на работа обвинените шестима български медици. Това е един от изводите от проучването на трагичния случай в болницата, извършено от френския проф. Люк Монтание и италианския му колега проф. Виторио Колизи, съобщи Би Би Си. След повече от едногодишно изследване върху заразата в болницата в Бенгази, докладът на двамата учени вече е готов.

Пред Би Би Си професорът по имунопатология от римския университет Виторио Колизи казва, че заразата е тръгнала през 1997 г. или дори по-рано от едно дете, заразено със СПИН, отишло да се лекува в болницата за друга болест. Според него именно по това време е станала обмяна на кръвен материал между това дете и други деца в болницата. Шестимата обвинени български медици постъпват на работа в Бенгази най-малко година по-късно - през 1998 г.

Според проф.Колизи, една от причините за разразилата се най-голяма в света болнична инфекция с вируса на СПИН е в абсолютното отсъствие на контрол върху заразените болнични материали, тъй като по това време СПИН-ът е непознат в либийските болници и техният персонал няма опит как да се действа в такива условия.

Според италианския учен, става дума за патогенен вид вирус, устойчив на всякакви условия, тръгнал от ниските зони на Сахара, в непозната за европейците форма. Проф. Колизи предполага, че вирусът е бил пренесен от дете на емигранти от Чад или Камерун, които са се спрели в Либия.

Другият важен факт, който потвърждава тезата за вътрешноболничната инфекция е, че успоредно с вируса на СПИН много от децата са били заразени и с вируса на хепатит С, който се предава по подобен начин.

Италианският учен твърди, че след ареста на шестимата български медици, в болницата в Бенгази е имало още един случай на заразяване с вируса на СПИН, подобен на предишните.

Проф. Колизи изключва тезата за биотероризъм в детската болница в Бенгази по две причини - за това, че биотерористичните атаки се извършват за кратък период, до 1 месец, докато заразата в болницата е продължила 3 години. Освен това терористите използват обикновено бързодействащи вируси, като този на шарката например, а не тези, които причиняват болест след 10 години.

Пред Би Би Си италианският учен казва още, че е получил цялостно съдействие от либийските власти за изследванията си и особено от фондацията "Кадафи". Според него, ако този случай бъде изследван добре и докрай, той може да се окаже полезен за създаването на ваксина срещу този вид африкански вирус. Така чрез трагедията на 400 либийски деца може да се даде надежда на други 800 хиляди африкански деца, носители на вируса, казва още италианският учен.

Запитан днес дали има промяна в ситуацията около задържаните български медици в Либия заради доклада на двамата международни специалисти по СПИН, външният министър Соломон Паси заяви: "Нашето правителство отдавна очаква доклада на докторите Люк Монтание и Виторио Колизи. Сведенията в този доклад доказват правотата на каузата на нашите медици. И лично аз вярвам, че този доклад ще окаже важно положително влияние върху решенията, които очакваме да вземе съдебната система в Либия".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?