Спор за кметския избор в Скопие

Управляващите партии в Македония водят след първия кръг от местните избори, с изключение на Скопие, където кандидатът на опозицията получи значителна преднина.

ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че ще води битка във втория кръг на изборите в 22 общини, докато управляващата СДСМ заяви, че е победила още в първия кръг в 14 общини, а в 31 кметства, в които нейните кандидати водят, ще се яви на втори тур на 27 март.

Опозиция и управляващи влязоха в остър спор дали има избран кмет на столицата Скопие още на първи тур. Следобед Държавната избирателна комисия в Македония оповести имената на 16 избрани кметове - 10 от които на управляващите, а говорителят ѝ Зоран Таневски обяви, че очаква резултатите за столицата около полунощ.

Опозиционният кандидат води в Скопие

Според данни на гражданската асоциация МОСТ, оповестени на пресконференция в Скопие в полунощ, кандидатът на опозицията за кмет на Скопие Трифун Костовски е спечелил 53.76 процента от гласовете, а кандидатът на управляващата коалиция "За Македония заедно" Ристо Пенов - 31.2 процента. Трифун Костовски коментира, че макар все още да няма официални резултати от местните избори, данните, обработени от неговия изборен щаб, му дават право да се чувства победител в първия кръг, съобщи македонската агенция МИА.

Костовски изрази благодарност на всички граждани на Скопие и на опозицията, която му даде своята подкрепа.

Управляващата в Македония коалиция обаче отказа да признае победата на опонентите си още на първия тур и поиска организирането на втори тур. Според Никола Кюркчиев, генерален секретар на СДСМ, кандидатът на опозицията е получил по-малко от необходимите 50 процента - 48.5 на сто от гласовете и в Скопие ще има втори тур.

От предизборния щаб на Костовски пък обвиниха Държавната избирателна комисия, че нарочно бави резултатите от гласуването в Скопие, за да изкара гласовете за техния кандидат по-малко от необходимите 110 000.

Вотът определен за успешен въпреки сбиванията

Правителството и опозиционните партии заявиха, че вотът е бил успешен, независимо от затварянето на три избирателни бюра след сбивания между привърженици на различни партии. Държавната избирателна комисия обяви, че избирателната активност е била 57.96 процента. Окончателните резултати се очакват в сряда.

Местните избори в Македония като цяло протекоха съгласно повечето стандарти на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа, но не изпълниха ключовите ангажименти, които гарантират универсално и еднакво право на глас, както и тайна на вота, коментира Джулиън Пийл Йейтс, шеф на наблюдателската мисия на Бюрото за демократични институции и човешки права към ОССЕ.

Според международните наблюдатели, в по-голямата част от страната гласуването е протекло в спокойна атмосфера, но в някои общини са били регистрирани сериозни нарушения. Сред тях са липсата на подписи в избирателните списъци, колективното гласуване и препълнените избирателни секции.

Местните избори са първите след преначертаването на областните граници в страната, за да бъде дадена възможност на етническото албанско малцинство, което е около 25%, да вземе по-активно участие в политическия процес.

Реформите бяха част от мирните споразумения за слагане край на въоръжения конфликт в Македония, който я изправи пред гражданска война през 2001 година.

Много македонски славяни, които са мнозинство от населението, се противопоставят на новото териториално деление, което според тях, разделя страната по етнически признак и в бъдеще може да доведе до отцепване на районите с етническо албанско население.

Всички партии доволни от резултатите си

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония и премиер Владо Бучковски изрази задоволство от демократичната атмосфера, в която премина първият кръг от гласуването за местните избори.

Бучковски каза, че коалицията "За Македония заедно" в първия кръг на изборите е удържала убедителна победа в най-голям брой общини в страната.

Демократичният съюз за интеграция (албанска партия, участваща в управляващата коалиция) като цяло е доволна от изборния процес, но и този път имаше редица нередности, които бяха забелязани в Кондово, Сарай, Бояне, Порой и Тетово, заяви късно снощи говорителят на ДСИ Ермира Мехмети. Тя каза, че на някои места е имало появи на въоръжени активисти в избирателните секции. Мехмети каза, че жалбите за тези инциденти ДСИ ще предостави на Държавната избирателна комисия.

Според първичните резултати от изборите, оповестени от ДИК, Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети е победил в Гостивар, а в Тетово кандидатът на партията за кмет ще се яви на втори кръг.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски изрази задоволство от резултатите, които постигна обединената опозиция на произведените вчера местни избори.

Днес свършихме добра работа, пред нас е вторият кръг, на който ще сразим СДСМ, заяви Груевски. СДСМ трябва да се подготви за изборен нокаут на втория кръг в Битоля, Прилеп, Гьорче Петров, Център, Бутел, Гази Баба, Кисела вода, Аеродром и още много други общини в Македония, заяви Груевски, изразявайки благодарност на гражданите, които са гласували.

Официалните резултати от изборите трябва да бъдат съобщени в срок от три дни след деня на гласуването. Във втория изборен кръг на 27 март ще се гласува само за кметове, тъй като съветническите листи бяха избрани още в неделя по пропорционалната система, отбелязва агенция Макфакс.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?