Спор за учебна база в Равда прерасна в сблъсъци с полицията

Сблъсъци между студенти и преподаватели от НСА и полицаи избухнаха пред входа на учебната база край Равда в понеделник. Студентите и преподавателите направиха жива верига, за да не допуснат разрушаването на оградата на базата, наредено от кмета на Несебър Николай Димитров.

Те отказаха да пуснат служителите на общината, което доведе до намесата на полицията, която приложи сила, за да разпръсне протестиращите. Участниците в живата верига се отърваха без сериозни наранявания - само с охлузвания, синини и скъсани дрехи.

Преди това на ректора на университета проф. Лъчезар Димитров беше връчен полицейски протокол, в който спортната академия беше обвинена в самоуправство.

За територията на НСА край Равда се води 10-годишен спор между ръководството на академията, община Несебър и частни собственици. И трите страни имат претенции за правото на собственост върху земята.

Според кмета на Несебър Николай Димитров събарянето на оградата е напълно законно и цели осигуряването на достъп на собствениците до техните земи. "Не събаряме базата на НСА. Нека това е ясно. Съборихме само портала и бариерата, с които се ограничаваше достъпът на хората до земите им, каза той".

Според ректора на висшето училище проф. Лъчезар Димитров обаче, бутането на оградата и използването на сила срещу протестиращите е "вандалски акт".

По време на сблъсъците в Несебър, останалият наличен състав на НСА заедно с 1200 студенти организира протестно шествие по улиците на Студентски град в подкрепа на спортната си база и справедливостта.

В понеделник сутринта ръководството на НСА е внесло в Окръжната прокуратура и Окръжния съд в Бургас искане да бъде спряно изпълнението на заповедта на кмета Николай Димитров. Според зам.-ректора на академията доц. Пенчо Гешев е можело да се изчака със събарянето на оградата, тъй като до дни се очаква решението на Министерския съвет по казуса.

"Разчитаме много на държавната намеса в случая, тъй като, ако държавата не се намеси в лицето на принципала – Министерството на образованието и не защити територията си, НСА, колкото и да се мъчи, няма да може да удържи нещата”, каза Гешев. Възможно е правителството да реши да обезщети собствениците на земи в базата с други терени.

Според Гешев скритата идея на акта по събаряне на съоръженията е "реститутите да влязат в земята на лагера и да започнат да строят“.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?