Според 350 000 българи е нормално мъжът да удари шамар на жена

Седем процента от българите са съгласни, че мъжът може да удари шамар на жена. Това показва експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи. Мнозинството от 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената, а 1% не могат да отговорят.

"Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на "Галъп интернешънъл". Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван", посочват авторите на проучването.

То е показало, че българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете. Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото ни, макар и без да се стига до крайности.

50% от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол, а 38% - казват, че най-важно е кой как се чувства.

  

Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни.

В същото време обаче обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят.

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не.

  

Очевидно, повдигната от "Патриотите" тема, е вече възприета и от симпатизантите на БСП. Привържениците на ГЕРБ пък явно са възприели партийната позиция в контраст с повечето останали.

Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи.

Разбира се, идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?