Според Байдън е важно Тръмп да присъства на церемонията по встъпването му в длъжност

Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че е важно президентът Доналд Тръмп да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност само от гледна точка на това, че така ще бъде демонстрирана решимостта на страната да има мирен властови преход между политически опоненти, предаде Асошиейтед прес.

Байдън каза това в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Помощници на Доналд Тръмп изразиха скептицизъм, че той ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън на 20 януари.

Тръмп продължава да твърди, че е спечелил президентските избори и че на изборите е имало измами, отбелязва Асошиейтед прес.

"Решението си е изцяло негово. Лично за мен няма никакво значение, но мисля, че има значение за страната", изтъкна Джо Байдън.

Демократът изрази съжалението си, че Тръмп отказва да приеме загубата си на изборите и каза, че се надява републиканецът да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност, за да даде пример на останалите страни по света за това как протича демократичният процес.

Байдън заяви, че е получил поздравителни телефонни обаждания от сенатори републиканци, които не са го поздравили публично, за да не се озоват в конфликт с президента Доналд Тръмп.

"Сенатори републиканци ми се обадиха, за да ми честитят лично" победата на американските президентски избори. На фона на продължаващите твърдения на Тръмп, че е спечелил изборите и че на изборите е имало измама, конгресмените "се озоваха в много трудна ситуация", изтъкна Джо Байдън.

Демократът прогнозира, че ситуацията ще се подобри със значителна част от ръководството на Сената след заседанието на Избирателната колегия на 14 декември.

Байдън призна, че Сенатът се е превърнал в място с по-силни политически разделения, откакто го е напуснал през 2009 г., но изрази надеждата си въпреки това да има възможност да прокарва законодателните си инициативи.

Той коментира информациите за евентуални планове на президента Доналд Тръмп да помилва себе си и свои съюзници. "Обезпокоен съм от гледна точка на прецедента, до който би се стигнало, и от това как светът би ни възприемал като страна на законите и справедливостта", изтъкна демократът.

Байдън бе категоричен, че неговото министерство на правосъдието ще бъде независимо и новият министър на правосъдието ще бъде независим при преценката си кого да разследва.

"В нашето правителство няма да видите този подход към помилването, нито ще видите подход за правене на политика чрез туитове", подчерта Джо Байдън.

Избраната за вицепрезидент на САЩ Камала Харис заяви, че всяко решение, което взема министерството на правосъдието, "трябва да бъде базирано на фактите и на закона и да не бъде повлияно от политиката".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?