Според Горанов левът е подценен, а не обратното

Снимка: Архив

Финансовият министър Владислав Горанов за пореден път в четвъртък се опита да разсее страховете за бъдещето на фиксирания курс на лева. 

Той допусна, че левът по-скоро е подценен при сегашния курс, отколкото надценен, което значи, че каквато и да било теоретична промяна на курса няма как да е в посока обезценка.

"Оценката на МВФ и на други анализатори са, че има аргументи да се смята, на база на иконометрични модели за оценка на валутните курсове, че българският лев е подценен. Не виждам защо и кой и как насажда обратната теза. Страхът на отношението между лева и еврото ми дава увереността, че присъединяването на България към еврозоната ще постигне допълнителна стабилност и увереност", заяви Горанов и добави, че страхът е останал в главите на хората от времето, когато политици като Румен Гечев от БСП са отговаряли за изпълнителната власт.

Министърът за пореден път декларира, че България ще се присъедини със сегашния курс към еврозоната.

"Всеки български лев ще бъде заменен в съотношение 1.95583 за едно евро. Ако имате 1955 лв. във вашата банкова сметка, след присъединяването ни към еврото в нея ще имате 1000 евро", даде пример Горанов.

Изказването му бе в отговор на журналистически въпрос за напрежението около промяната на законовия текст за фиксирания курс на лева. Според промените по време на престоя на лева в чакалнята за еврото други държави или Европейската централна банка теоретично ще могат да искат смяна на курса. Народното събрание обаче прие решение, с което задължи министъра на финансите и управителя на БНБ да не договарят никакъв друг курс на лева, освен действащия. 

Споделяне

Още от Бизнес