Според Иван Костов Пеевски е "демонизиран", а българската политика "не изглежда никак добре"

Според Иван Костов Пеевски е "демонизиран", а българската политика "не изглежда никак добре"

Българската политика не изглежда никак добре, гледана отстрани, коментира в неделя бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов, който наскоро оглави Лаборатория "Управление на рисковете” към Нов български университет и твърди, че категорично е излязъл от политиката.

Партиите не бива да се занимават с Делян Пеевски, защото това не е политика. Партиите трябва да се занимават с добруването на гражданите, смята Иван Костов, който изнендаващо се солидаризира с мнението на управляващите, че Пеевски е "демонизиран".


Аз бях сатанизиран 20 години. Това не бива да се случва с никого, защото това не е европейско, това не е Европа, заяви Костов. По думите му, това е средство на комунистическия репресивен апарат – на КГБ и ДС.

На въпрос дали Делян Пеевски е демонизиран, Костов отговори: "Определено!”

Според бившия премиер, обаче Пеевски се е оказал риск за националната сигурност, тъй като неговото назначение за председател на ДАНС е сринало подкрепата в правителството и управлението на страната.

"Не искам никой да бъде демонизиран, ужасно е, това е непродуктивно, то създава негативизъм”, обясни Иван Костов.

Той заяви, че е ангажиран с нов проект и Народното събрание не му липсва. "Аз мисля, че не е добра средата сега, никак, даже някак си по-добре човек да стои настрана", каза той в отговор на въпрос липсва ли му голямата политика.

"Аз съм създал много неща в тази страна. Защо да не направя и една лаборатория, която да почива на академични принципи? Този проект за лабораторията има големи амбиции", каза Иван Костов.

"В доклада за доверието в политическите институции ние имаме такава задача – да определим т.нар. рисков критерий или допустимото ниво на риск, на спад на доверието, примерно в Народното събрание. Защото очевидно институции се крепят на доверието, и когато то стане съвсем оскъдно тогава наистина възниква риск от криза”, поясни Костов.

С видима неохота той коментира и някои от актуалните политически теми в страната. Според него влизането на бежанци не е контролирано и в това се състои най-големият риск. Освен това става дума за нелегални имигранти, които не са бежанци, защото голяма част от тях още не са получили такъв статут.


Иван Костов посъветва Реформаторския блок ясно да дефинира отношението си към ГЕРБ и да загърби персоналните атаки срещу определени политически фигури.

Споделяне

Още от България