Според Лондон Западът трябва да защити подводните кабели от руския флот

Според Лондон Западът трябва да защити подводните кабели от руския флот

Великобритания и съюзниците ѝ от НАТО трябва да защитят подводните кабели срещу потенциална катастрофална атака от руския флот, която може да наруши финансови транзакции за трилиони долари, предупреди шефът на отбраната на британските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.


По кабелите на дъното на световните океани и морета се извършва преносът на 95 процента от комуникациите и на финансови транзакции на стойност над 10 трилиона долара дневно.

"Налице е нов риск за нашия начин на живот, а именно уязвимостта на подводните кабели", заяви за Би Би Си началникът на отбраната Стюарт Пийч. Според него започнатата от руския президент Владимир Путин модернизация на някога мощния съветски флот поставя сериозна заплаха към западните комуникации.

"Освен че се сдобива с нови кораби и подводници Русия продължава да усъвършенства неконвенционалните си способности и средствата за информационна война", заяви Пийч.

Русия непрекъснато отрича западните обвинения като истерия от времето на Студената война, въпреки че поддръжниците на Путин в страната му го хвалят, че се е заел да върне влиянието на Русия след рухването на Съветския съюз през 1991 г., посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?