Според Меркел и Макрон е възможна промяна в европейските договори

Посещението на новия френски президент в Берлин показа, че френско-германският двигател на ЕС "работи гладко и тихо"

Според Меркел и Макрон е възможна промяна в европейските договори

Канцлерката на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон изразиха готовност за евентуална промяна на европейските договори, по-специално за реформа на функционирането на еврозоната.

"От германска гледна точка е възможно да се променят договорите, ако има смисъл", заяви Меркел в Берлин след снощната си среща с Макрон, който от своя страна подчерта, че идеята за промяна на договорите на ЕС "повече няма да е табу" за Франция.

Двамата се срещнаха часове след като Макрон назначи Едуар Филип за министър-председател. След посрещането на Макрон с военни почести двамата лидери се договориха да изработят средносрочна пътна карта за задълбочаване на интеграцията в ЕС и укрепване на еврозоната срещу кризи, предаде Ройтерс.

Макрон посети Берлин в първия ден след встъпването си в длъжност, продължавайки традицията френските президенти да правят първото си чуждестранно посещение в Германия. Той е четвъртият френски президент, с когото работи Меркел за близо 12 години като канцлер на Германия.

Меркел заяви, че европейските страни не трябва да мислят, че ЕС не трябва никога да прави промени в договорите си. "Такъв Европейски съюз би бил уязвим от всяка посока на света", каза тя.

Френският президент се постара да успокои германската канцлерка, като увери, че е против идеята за общо поемане на минали дългове на страни членки на еврозоната, отбелязва Франс прес. "Не съм привърженик на общото поемане на миналите дългове в еврозоната, защото това води до политика на отказ от отговорност", каза Макрон.

Меркел заяви, че средносрочната перспектива за развитие на ЕС "ще съдържа проекти, които няма да възникнат за една нощ, но у нас има общото убеждение, че сега трябва да се занимаваме не само с напускането на Великобритания, а преди всичко да помислим как да укрепим останалия Европейски съюз и еврозоната", заяви Меркел.

"Без Европа няма да има мир, благоденствие и свобода", заяви Макрон. "Готови сме за реформа на институциите и за нови договори", добави той.

Президентът на Франция обеща да е "откровен и конструктивен партньор" на Германия. "Трябва да вървим към по-демократичен ЕС", каза Макрон.

"Германия ще благоденства в дългосрочен план само ако Европа благоденства, а Европа ще благоденства само ако има силна Франция", заяви Меркел. Тя добави, че правителствата на Франция и Германия ще имат общо заседание през юли, след парламентарните избори във Франция.

Френският президент обеща да извърши съществени икономически и социални реформи в страната си и заяви, че те са важни и за Европа, за да може тя да се развива. Макрон отбеляза, че Франция не е успяла да реши своя проблем с масовата безработица през последните 30 години и обеща, че новото му правителство ще се посвети на решаването му.

По думите му Франция и Германия са достигнали исторически момент заради засилването на популизма и това налага двете страни да работят по-тясно заедно.

"Има няколко области, в които можем да сътрудничим в краткосрочен план. Обща политика на даване на убежище, работата в друга страна от ЕС и двустранната търговия. Всичко това ще се отрази на гражданите ни. Трябва ни повече прагматизъм, по-малко бюрокрация и Европа, която да защитава гражданите ни", заяви френският президент.


Меркел заяви, че с Макрон са обсъдили европейската система за предоставяне на убежище, търговските отношения и други въпроси. "Всеки от нас представлява интересите на своята страна, но интересите на Германия по естествен начин са тясно свързани с интересите на Франция", посочи Меркел и призова за нова динамика в германско-френските отношения.

Френско-германската ос не отмира


Френско-германската ос изобщо не отмира. Без Великобритания тя дори ще укрепне, констатира Даниел Ханан в коментар в британския в. "Дейли телеграф" по повод снощната среща.

"Още помня първата редакционна статия, която четох в сп. "Икономист". Беше 1987 г. и в статията ставаше дума за това как френско-германският двигател, задвижвал ЕС от самото начало, започва да буксува", разказва авторът. Оттогава съм чел различни вариации по темата в британския печат, но въпреки редките случаи на "закашляне", моторът продължава да бръмчи. При посещението на Макрон при Меркел вчера имаше много медийни дискусии за разногласията. "Кашлянето" се чува, защото машината иначе работи гладко и тихо. Меркел и Макрон са единодушни по основното", изтъква британският анализатор.

Канцлерът Ангела Меркел е в дълг към Еманюел Макрон - той спасява визията ѝ за Европа, пише британският в. "Гардиън" ден след първата чуждестранна визита на новия френски президент - в Германия.

Въпреки топлата прегръдка между Меркел и Макрон в Берлин вчера, при целият кураж на французина, той беше много по-слабият партньор - неизпитан новак, търсещ благоразположението на най-силния европейски лидер, президентът на преживяваща трудности Франция на среща с канцлер, чиято национална икономика продължава да върви напред и чиято персонална власт изглежда непобедима.

На нещата обаче може да се погледне и под друг ъгъл. Макрон съвсем не е в позицията на просител в тези взаимоотношения. На практика удивителният му възход почти спаси Меркел. Той дори оттласна и нея, и останалата част от континента от ръба на политическата катастрофа, като предотврати идването на власт на крайната десница. Благодарността на Германия и бъдещото сътрудничество може да надхвърлят очакванията на мнозина, прогнозира вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа