Според президента в Студентски град е нужен баланс между учене и свободно време

Не е допустимо в Студентски град да няма една книжарница, една библиотека, същевременно да има хиляди дискотеки, клубове. Аз не съм против свободата и против денонощния режим на работа и удоволствия за студентите, но считам, че в Студентски град трябва се възстанови балансът между учене и свободно време. Това каза президентът Росен Плевнелиев в петък.

“Като министър имах нещо общо с казуса по отношение на реституцията в Студентски град. Имаше дебати и искам категорично да подкрепя идеята и усилията - Студентски град да бъде на фокус, включително и в парламентарен дебат и да се търси, включително и решение или чрез създаване на закон или промяна на някой от законите“, каза Плевнелиев.

“Подкрепям усилията на кмета и на голяма част от депутатите, които имат готовност да направят промени и да дебатират в парламентарната комисия по регионално развитие, че в Студентски град трябва да се случи промяна, трябва нова регулация. Всеки Студентски град на тази планета е символ преди всичко на ученето и много по-малко на свободното време“, заяви Плевнелиев.

“Големият проблем там е, че реституцията е възстановила огромно количество парцели, върху които са построени сгради, а там е пълно с всякакви клубове, дискотеки и заведения. Те са частна собственост и държавата трябва да внимава как ще регулира този пазар. Много важно е да има регулация – може да се дадат времена, в които е възможно или не е възможно да се провежда шум, може да се адресира темата с функциите в тези заведения и може последователно държавата да влезе в силна роля като покаже и обратната страна на монетата – разширение на кампуса, библиотеки, може технологичен център да се случи там. Повече знание, повече наука в Студентски град“, каза президентът.

Споделяне

Още от България