Сръбски съд осъди четирима сърби за военни престъпления в Босна

Сръбски съд осъди четирима сърби за военни престъпления в Босна

Четирима членове на сръбското паравоенно формирование "Скорпионите", обвинени в убийството на босненски мюсюлмани в анклава Сребреница през 1995 г.,  бяха осъдени от сръбски военен съд на общо 58 години затвор, а един беше освободен.

Това е първото съдебно решение в Сърбия, свързано със системното избиване на над 8 000 мюсюлмани – мъже и момчета – в последните месеци на войната.

Съдебните процеси срещу сърби в Сърбия станаха възможни след като бившият югославски президент Слободан Милошевич бе свален от власт през 2000 г., отбелязва АП. Делото за Сребреница бе разглеждано като ключов тест за способността на сръбското правораздаване да се справя със случаите на военни престъпления от 1990-те години.

Петимата обвиняеми, за които съдът се произнесе във вторник, бяха арестувани след излъчването през юни 2005 г. по сръбската телевизия на видеозапис на екзекуция. Видеозаписът бе показан за първи път на процеса в Хага срещу бившия югославски президент Слободан Милошевич.

Кадрите са били заснети от членове на “Скорпионите”, които очевидно са смятали, че записът никога няма да стане публично достояние. На него се вижда как мъже разтоварват от камион цивилни босненски мюсюлмани, чиито ръце са завързани. Пленените са подредени на един склон, след което по тях се изсипва канонада от автоматично оръжие. 

Командирът на формированието Слободан Медич и членът на групата Бранислав Медич получиха максималното наказание  - по 20 години затвор. Перо Петрашевич, единственият, който призна вината си, бе осъден на 13 години затвор, Александър Медич  - на пет години затвор заради помагане в извършване на престъплението, а Александър Вуков, който също е обвинен за помагане, бе обявен за невинен.

По време на процеса срещу петимата, започнал в края на 2005 г., са разпитани 21 свидетели, както и двама свидетели на Трибунала в Хага, чиято самоличност не бе публично оповестена. Представен бе и видеозаписът на екзекуцията, сниман от "Скорпионите".

Заместник-прокурорът за военни престъпления Небойша Маркович заяви в заключителната си реч на 3 април, че без съмнение обвиняемите са извършили военно престъпление срещу цивилно население и предложи обвиняемите да получат максималното според закона наказание.

Базираният в Холандия Международен наказателен съд на ООН постанови по-рано тази година, че Сърбия като държава не носи пряка вина за геноцида в Сребреница.

Видеорепортажът, който бе широко разпространен както в Сърбия, така и в Босна, шокира немалка част от сърбите, които отричат сръбските части да са извършвали насилия по време на войната.

От шестте жертви, показани на записа, четирима за застреляни в гръб. На другите двама е наредено да преместят труповете, след което и те са убити. Жертвите са жители на Сребреница, която бе официално обявена за защитен от ООН анклав по време на босненската война.

Председателстващият процеса съдия Гордана Божилович-Петрович, която прочете присъдата, заяви, че записът е доказал “извън всяко съмнение” вината на обвиняемите и че Медич като командир е имал властта да издаде съответната заповед.

Прокуратурата не пледира за смъртно наказание, което сръбското законодателство не допуска.

Споделяне

Още от Балкани