Сръбските власти връчиха обвинителния акт на Цветан Василев

Ако няма други пречки, спецсъдът ще може да даде ход на делото "КТБ"

Сръбските власти връчиха обвинителния акт на Цветан Василев

Сръбските власти призоваха и връчиха копие от обвинителния акт на Цветан Василев по мегаделото за източването на КТБ, потвърди адвокатът му в България Константин Симеонов.

Това дава възможност спецсъдът да даде ход на процеса от третия опит в края на февруари, ако не се появят други пречки. По думите на Симеонов клиентът му няма да се върне на този етап в България и делото ще бъде гледано задочно срещу него.

"Ние много отдавна сме го заявили, и то няколко пъти, че искаме разпит чрез видеоконферентна връзка, но прокуратурата ни отказва с твърде елементарни аргументи – че това ще попречи на разкриване на обективната истина", комвентира юристът във вторник, цитиран от "Дневник".

"Това, че му повдигат задочно обвинение, няма да попречи на разкриването на обективната истина, но ако реши да даде обяснения, това вече ще попречи. Очевидно по някаква причина на прокуратурата не ѝ се иска нито Цветан Василев да се върне в България, нито иска той да бъде разпитван", добави той.

Освен Цветан Василев, задочно обвинен за създаване и ръководене на престъпната група, отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв, както и за общо 146 престъпления, пред спецсъда ще отговарят още 17 души.

Обвинителният акт и копията му по делото са с общ обем от над 210 000 страници. През лятото спецрокуратурата обяви, че са разпитани над 400 свидетели, сред които обаче така и не бе попаднал бившият съдружник на Цветан Василев – Делян Пеевски. Разследването продължи повече от 3 години, а държавното обвинение твърди, че нанесената щета на банката е около 2.5 млрд. лв. Данни за участието на Пеевски в източването обаче липсват, обяви нееднократно шефът на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България