Сръбският президент оцеля при атентат

Сръбският президент Борис Тадич оцеля при опит за атентат, съобщиха в сряда от кабинета му.

Тадич е останал невредим при нападението, извършено около 21,00 ч. местно време във вторник, когато на улица Княз Милош е бил нападнат служебният автомобил, в който се намирал.

Автомобил Ауди опитал няколко пъти да удари автомобила, в който бил сръбският президент, въпреки че имало звукова и светлинна сигнализация на колоната автомобили, с която се е движел държавният глава.

През 2003 година прозападният министър - председател на Сърбия Зоран Джинджич бе застрелян в Белград пред сградата на правителството.

Тадич, който бе избран за президент на Сърбия през юни тази година, пое ръководството на прозападната Демократическа партия от Джинджич след неговото убийство.

Белградският печат пише, че BMW от охраната на президента забелязало черно Ауди, което е следяло колоната автомобили. Нападателят се опитал да се вреже в колоната и да се удари в автомобила, в който е пътувал сръбският президент.

Шофьорът на BMW-то свил рязко и се е блъснал в АУДИ-то, което след това е успяло да побегне в неизвестна посока.

Вестник Вечерне новости, цитиран от БТА, пише, че атентатът е извършен по изглежда добре планиран сценарий. Според вестника автомобилът е бил с белградски регистрационни номера и президентската охрана е видяла първите две цифри от регистрацията.

Охраната на президента не е тръгнала да гони нападателя, а е останала с Борис Тадич, който след атентата при засилени мерки за сигурност е откаран в неговата резиденция.

Въпреки предварителните очаквания, с сряда Тадич не даде изявления.

Полицията блокира града, спирайки и контролирайки превозните средства през цялата нощ.

За шофьора на автомобила Ауди 80 е дадено описание, че става въпрос за мъж на възраст между 35 и 40 години, със средно телосложение и брада и мустаци. Направени са списъци с всички коли марка Ауди 80 с черен цвят и белградска регистрация с начално число 5, каквато била забелязана при инцидента във вторник.

В Сърбия са регистрирани 90 такива коли и се извършват интензивни проверки. Предполага се, че колата е ударена от лявата страна.

Тадич също като Джинджич е в конфликт с националистите

За убийството на Зоран Джинджич под съдебна отговорност бяха подведени няколко членове на паравоенни формирования и фигури от бандитския свят, свързани с бившия президент Слободан Милошевич.

Тадич, който се смята за най-популярния сръбски политик, е мразен от националистите, които се противопоставят на неговата прозападна политика и призивите заподозрените във военни престъпления сърби да бъдат екстрадирани на трибунала на ООН в Хага.

Демократическата партия на Тадич поведе бунта, който свали от власт Милошевич, бившия президент на Югославия, през октомври 2000г. и го екстрадира за съдебен процес на трибунала в Хага една година по-късно. Само няколко седмици преди да бъде убит, Джинджич оцеля при подобен опит за убийство, когато камион се опита да се вреже в неговия кортеж на белградска магистрала.

На 24 ноември посолството на Сърбия и Черна гора във Виена съобщи, че е получило смъртна заплаха към Тадич и към министъра на външните работи на държавното обединение Вук Драшкович. Заплахата била подписана от неизвестната досега Сръбска патриотична организация. Тя обвинявала Тадич и Драшкович, че сътрудничат за екстрадирането в Хага на заподозрени във военни престъпления от Международния трибунал.

Драшкович: Структурите на Милошевич отново са в действие

Министърът на външните работи на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович поиска от сръбския премиер Воислав Кощуница и ресорните министерства в сръбското правителство да открият спешно нападателя на Тадич, съобщи ТАНЮГ.

Вчерашното нападение срещу президента Тадич е драматично предупреждение, че терористичните структури на режима на Слободан Милошевич отново са в действие и затова Агенцията за сигурност и информация, полицията и правосъдието веднага трябва да се очистят от неговите хора, се посочва в съобщение от партията на Драшкович Сръбско движение за обновление.

Кощуница обеща случаят да бъде изяснен в най-кратки срокове

Сръбският премиер Воислав Кощуница заяви, че случаят със застрашаването на сигурността на президента Борис Тадич трябва да бъде изяснен във възможно най-кратък срок, предаде ТАНЮГ.

Като премиер ще взема всички необходими мерки и съм убеден, че и останалите компетентни органи ще постъпят по същия начин, за да се гарантира цялостна защита и пълна сигурност на президента на Сърбия, добави той.

Председателят на движението "Сила на Сърбия" Боголюб Карич съобщи, че застрашаването на сигурността на президента Борис Тадич не го е учудило, тъй като Сърбия се намира в най-големия хаос от 15 години насам. Карич призова сръбските управляващи да мислят как ще запазят собствените си глави.

Зоран Анжделкович, един от лидерите на Социалистическата партия на Сърбия на бившия югославски президент Милошевич, предположи, че Тадич си е съчинил историята за опита за убийството като "политически маркетинг", съобщи АП.

Принц Александър Караджорджевич изпрати писмо до Тадич, в което най-остро осъжда нападението и изразява пълната си подкрепа за сръбския президент.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: