Сръбското правителство поиска спешно заседание на парламента за Косово

Правителството на Сърбия  изпрати в парламента  искане за свикване  на  спешно заседание на парламента  в понеделник, 26 юли,  което ще бъде  посветено на  мнението на Международния съд в Хага за законността на едностранно  провъзгласената независимост  на Косово, съобщи Международното радио Сърбия.

От кабинета на сръбския премиер бе съобщено, че в парламента е изпратено  предложение за резолюция  във връзка  мнението на Международния съд и за дейността на Сърбия  в защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Правителството на Сърбия на извънредно заседание в петък  реши да  предложи на парламента да приеме акт, с който да бъде постигнато единство по  въпроса за териториалната цялост на Сърбия.

Същевременно министърът на външните работи  на Сърбия Вук Йеремич заяви, че решението на Междунородния съд  в Хага за едностранно провъзгласената независимост на Косово значително е утежнило усилията на официален Белград  да се пребори за справедливо решение за бъдещия статут на южната сръбска област, но в подхода на държавата към косовския въпрос нищо няма да се промени.

В интервю за белградския вестник "Вечерне новости"  Йеремич заяви , че Международният съд вместо да отговори на същинския въпрос - дали косовските албанци са могли според международното право едностранно да се отцепят от Сърбия, е решил да се изясни изключително за техническото съдържание на тяхната декларация.

Йеремич изтъкна, че Сърбия ще настоява с резолюция  в Общото събрание на ООН да задвижи нови преговори за Косово. Нашата цел е с приемането на резолюция  да се отвори път към нови преговори. Ние не желаем да замразим конфликта в Косово, нито по какъвто и да било начин да влошаваме и без това сложната ситуация в региона, подчерта Йеремич.

Споделяне

Още от Балкани