Сред управляващите има диалог и разбирателство, твърди Томислав Дончев

Сред управляващите има диалог и разбирателство, твърди Томислав Дончев

В управляващата коалиция има диалог и разбирателство. Това каза в сряда пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев (ГЕРБ).

"В правителството си говорим. Но все пак говорим за представители на различни политически сили, няма как да няма нюанси, защото става дума за различни партии, които са се явявали поотделно на избори. Въпросът е на структурно ниво да не правят трудно и невъзможно управлението. Колкото и да сме различни, какъвто и интензивен дебат - публичен, полупубличен да е имало, това не е попречило на кабинета да си върши работата", обясни позицията си той.

Вицепремиерът коментира, че работата на опозицията е да критикува и подозрително би било опозицията винаги да е съгласна. "Но едва ли точно този нерационален тон, базиран кога на истински, понякога на неистински аргументи, ще доведе до алтернативната визия на България. Каквато претенция трябва да има всяка опозиция", каза той.

Дончев коментира, че по време на председателството на ЕС България трябва да покаже способност да разбира проблемите както на старите държави членки, така и на страните от Източна Европа, вкл. и кандидатките за членство в Евросъюза.

"Европа изглежда по един начин, когато я гледаме от Франкфурт. Друго е като я гледаме от долния десен ъгъл", заяви вицепремиерът.

За членството на държавите от Западни Балкани в ЕС Томислав Дончев обясни, че е несериозно да се каже, че ще бъдат приети 2023 г. например, но е важно те да имат ясна перспектива.

Колкото до стоплянето на отношенията между Българи я и Македония, вицепремиерът е убеден, че е най-добре да наблегнем на пътните връзки, а също и на сътрудничество в сферата на спорта и културата.

Дончев отбеляза е, че не е приемливо да говорим толкова скъпо в роуминг на 20-30 км от границата. Понижаването на таксите за роуминг между двете балкански съседки ще се обсъжда на днешното заседание на Министерския съвет.

По време на председателството се очаква България да бъде лидер, смята той. Според него успех за нас ще е ако успеем да сближим раздалечените позиции. Той е уверен, че България има достатъчно опитни експерти и политици.

Кохезионната политика е политиката по сближаване, обясни Дончев. "Причината България да получава европейско финансиране е свързана с ангажимента, особено на по-старите и богати членки, да инвестират в сближаване, в свързаност. Логиката идва от общия пазар", каза той. Следващите преговори ще влязат в зряла фаза през периода на българското председателство и Дончев не очаква те да са леки. Сега ще отекват последиците от бежанската криза и от Брекзит, смята той. За него най-големият проблем са политическите последици от излизането на Великобритания - как да се чете този сигнал вътре и вън от Европа.

"Ние очакваме ЕК да излезе с предложение за бюджет, да излезе с предложение за кохезионен пакет около май месец. В този смисъл ролята на нашето председателство се дели на две. Първо преди май месец ние трябва да организираме по най-добрият начин дискусията с държавите членки, с парламента, с всички други ключови участници и да сме в състояние да представим на комисията вижданията и очакванията на всички. След май месец задачата ни е да тестваме, да сондираме първите реакции след предложението на комисията", каза Томислав Дончев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?