Сред водачите на листи на ОДС има удивително добри попадения

Сред водачите на листи на ОДС има удивително добри попадения

Г-н Дайнов, как ще коментирате факта, че само 6 от сегашните депутати са водачи на листи на ОДС, а се изтеглят 3 действащи кметове?

За депутатите не знам. Подозирам, че просто това са хора, които или вече нямат предишната репутация и не могат да дърпат гласове или просто са хора, за които електоратът не е чувал. Не бива да се забравя, че на едни избори основната цел е да се прецени дали водачът привлича гласове или не. Честно казано, не мисля, че някой от избирателите знае имената на всички депутати.

А за кметовете мисля, че беше доста логично. След известни колебания дали да оглавяват листите, мисля, че се взе едно разумно решение. Тези тримата кметове, които се кандидатират, привличат гласове. Защо да не се използват и да си вкарат опита вече в парламента.

Това не е ли риск тези градове да бъдат загубени в последствие?

Тези избори са най-причудливите, които сме виждали. Мисля, че всичко, което се прави в тези избори, носи някакъв риск. Естествено, че е риск.

Това, че Никола Николов няма да води листата в Разград предизвика доста коментари, а ръководството на СДС там подаде оставка? Вашето мнение?

През последните години се въртяха много митове за Никола Николов - най – вече, че едва ли не той държи ключа към структурите на СДС и че е най-влиятелната личност в СДС. Това никога не е било вярно. Доста от областните ръководители на СДС пускаха такива митове за себе си. Според мен хората се поумориха малко от неговия стил на присъствие. А и не виждам никаква причина примерно в Разград да не се пробва да се привличат гласове от партии, които не са етнически. Време е големите партии поне да се опитат да привлекат малцинствените групи. Мисля, че номинацията на Ергин Емин отново е риск, но има капацитета да привлече доста гласове.

Но това, че част от депутатите няма да са водачи на листи, както се очакваше, не създава ли допълнителен риск? Не се ли опасявате, че може “да играят” срещу СДС?

Опасявам се, разбира се. Аз наблюдавах с потрес, с огорчение, с недоумение и неразбиране как 2003 г. на местните избори във всички големи градове костовистите просто директно саботираха кампанията, доколкото можеха, без да са казали, че ще напускат. Затова се опасявам, че ако сега има обидени, те биха се опитали да направят същото, но все пак, хората трябва да са в политиката, за да допринесат за общото дело. Ако имат някакви други сметки да разчистват, да се махат и колкото по-рано, толкова по-добре.

Как оценявате местата на коалиционните партньори?

Мисля, че като погледнем тяхната тежест в обществото, това е съвсем реално. Даже се опасявах, че в името на някакви коалиционни добри взаимоотношения, ще стане както друг път е ставало и коалиционните партньори ще бъдат слагани навсякъде, което едва ли в тази предизборна ситуация би било удачно. Според мен, най-сетне в рамките на коалицията е настъпило някакво трезво мислене и всеки си знае относителната тежест.

А смятате ли, че с тези листи ОДС ще спечели 60-те места, които Никола Николов постави едва ли не като задача?

Всеки, който ви каже, че знае нещо извън това, което ще спечелят социалистите и ДПС, просто не е в час. Тази две партии горе-долу са си стигнали тавана и това ще им остане. Всичко друго зависи от кампаниите. Огромно мнозинство от хората, около 1 млн. души, очакват да чуят нещо конструктивно от някой, който да не е ДПС и да не е БСП.  Който каже конструктивното нещо, той ще дръпне гласове – може да е ОДС, може да са другите десни, зависи от кампанията.

Според мен, в България никога досега не е имало толкова много разумни хора. Второ, тези разумни хора никога не са очаквали така внимателно да чуят какво ще има се каже и трето електоратът никога не е бил така капризен.

Дали с това ще помогнат обявените вече водачи на листи от ОДС?

Мисля, че има удивително добри попадения, но трябва да видим и вторите и третите в листите, които тепърва ще се уточняват да няма някакви изненади.

Мисля, че Филип Димитров е добро попадение в София и Благоевград. Това са нещата, които ме зарадваха. Зеленогорски, естествено в Плевен и Елеонора Николова в Русе. Те са с авторитет и всички ги харесват.

Такова добро попадение е Валентин Манев в Кърджали. Той беше човек, когото областното ръководство на Кърджали саботираше непрекъснато в лицето на Пламен Иванов и другите около него. Пламен Иванов вече не е в СДС. Но Манев спечели през 1999 година битката срещу ДПС в Кирково, управлява блестящо 4 години, сега загуби срещу ДПС, но паднаха пречките от областното ръководство на СДС. Мисля, че той е блестящо попадение, а освен това е местен. Той беше пример как СДС не си разпознава големите звезди, но този път го разпознаха. И предлагам да наблюдаваме кампанията в Кърджали повече отколкото обикновено, не толкова заради етническия вот, колкото за да видим кой каква кампания ще води.

Споделяне

Още по темата

Още от България