Срокът на ротация в Кербала ще зависи от хода на операцията

Срокът на ротация на българския батальон в Ирак е удачно да се намали от шест на четири месеца в зависимост от интензивността на провежданата операция там, е мнението на министъра на отбраната Николай Свинаров. Той обаче отбеляза, че експертите са раздвоени дали батальонът ни трябва да бъде предислоциран след 30 юни в база извън града.

За намаляване на срока на ротация на българския контингент в Кербала, а също и за спешната му предислокация в полската база "Лима", настоя ден по-рано президентът Георги Първанов, който след визитата си там посочи, че психическите сили на рейнджърите се изчерпват на третия-четвъртия месец. Заедно с него от Кербала се завърнаха 6 рейнджъри, получили "боен стрес".

Още 20 войници са пожелали да се върнат и с тях общият брой на подадените рапорти става 43, съобщи днес зам. министърът на отбраната Илко Димитров.

Парламентът днес отхвърли предложението на левицата премиерът да бъде изслушан за ситуацията в Кербала, както и за дебат при какви условия България не би могла да продължи участие в операцията. Комисията по външна политика, отбрана и сигурност не прие и искането на петима депутати за отзоваване на контингента ни от Ирак. Представителите на БСП в комисията обаче не гласуваха против предложението, инициирано от четиримата техни колеги-антинатовци, а се въздържаха.

Експертите раздвоени дали контингентът ще е по-защитен извън Кербала

Шестмесечният срок на ротация е добър срок за чисто мироопазващи мисии, каза министърът в сряда преди да отпътува на работно посещение във Франция.

"Интензитетът на провеждане на операцията сочи, че би било удачно да се промени срокът на ротация и той да стане четири месеца. Това, разбира се, ще зависи и от хода на операцията в Ирак. Ако нещата се развият по най-добрият сценарий, както ние се надяваме, след предаването на властта през юни, вероятно подобна необходимост ще отпадне", каза министър Свинаров. Ще следим ситуацията и ще имаме готовност и за двата варианта, добави той.

На въпрос за предислокацията на контингента ни Николай Свинаров каза обаче, че няма единно становище на експертите за това дали по-висока степен на сигурност има добре укрепеният лагер в центъра на град Кербала, или лагер извън града. "Ако е възможно да очакваме, че местни сили - полицейски и военни, ще установяват в основни линии реда в града след предаването на властта, щях да бъда "за" предислокацията извън града", каза Свинаров.

Ако успеем да изградим достатъчно местни сили, ще бъда "за" предислокацията, ако това не стане факт - ние трябва да останем с по-сериозно присъствие в град Кербала, каза Свинаров.

По думите му няма данни за допълнителна ескалация на обстановката в Кербала във връзка с рождения ден на Саддам Хюсеин, който е на 28 април. В готовност сме да действаме адекватно при развитие на събитията, към момента информацията е, че ситуацията не се различава от тази от предходните дни, каза още той.

Още 20 български рейнджъри искат да се върнат

20 нови рапорта за предсрочно напускане на българския батальон в Кербала са подадени през последния месец, съобщи зам. министърът на отбраната Илко Димитров след заседание на външната комисия в парламента.

Илко Димитров посочи, че тази сутрин е получил информация за общо 43 рапорта за напускане на Ирак.

Заместник-министърът обясни увеличаването на рапортите с напрегнатата обстановка в Кербала от великденските празници насам. Според него тази тенденция няма да продължи.

След посещението на Първанов са били подадени около 7 - 8 рапорта. Димитров обаче отрече да има връзка между посещението на президента Георги Първанов в българската база "Кило" и нарасналия брой желаещи рейнджъри да напуснат Ирак.

"Абсурдно е да се прави подобна връзка, връзката е точно обратната", каза Илко Димитров и определи посещението на президента като изключително окуражаващо.

Мотивите за завръщане от мисията ни в Ирак са от различно естество и на място ще се прецени доколко са основателни, кои военнослужещи кога ще бъдат транспортирани обратно, защото броят на подадените рапорти варира, а някои оттеглят своите, поясни военният зам.министър.

Овакантените места ще бъдат запълнени от третия български контингент, който предстои да замине за Ирак в края на юни, заяви зам. министърът, който категорично отрече замяната на бойците да затрудни изпълнението на задачите. Според него подготовката на войниците от третия контингент ще им позволи бърза адаптация в Ирак.

Депутатите от БСП във външната комисия не гласуваха против изтеглянето ни от Ирак

Външната комисия отхвърли проекторешението за изтегляне на българския контингент от Ирак, внесено от антинатовците в Коалиция за България Любен Петров, Андрей Пантев, Огнян Сапарев и Александър Паунов, и от независимата Стела Банкова на 23 април.

Единствено депутатите от Коалиция за България Ангел Найденов и Атанас Папаризов, които са членове на комисията, са се въздържали при гласуването. Макар и официалната позиция на социалистите да не е за изтегляне на контингента ни от Ирак, а само за изясняване на условията, при които българските рейнджъри биха се изтеглили, днес червените депутати не посмяха да гласуват срещу искането на колегите си.

След заседанието Андрей Пантев не беше учуден от отхвърлянето на предложението, което по думите му било абсолютно предсказуемо. Проекторешението предвиждаше парламентът да възложи на Министерския съвет незабавното започване на процедури и най-късно до 10 юли 2004 г. да изтегли българския пехотен батальон от Ирак.

Сутринта парламентът отхвърли и искането на левицата за изслушване на премиера, началника на Генералния щаб, външния министър и министъра на отбраната с оценка на ситуацията в Кербала и участието на България в следвоенното възстановяване на Ирак. Предложението бе отхвърлено със 74 гласа "за", 83 "против" и 14 "въздържали се".

Искането на левицата бе мотивирано от трибуната от лидера на БСП Сергей Станишев. Виждаме, че ситуацията в Ирак е променена, ескалира, в обществото вървят дебати за поведението на България и условията, при които тя не би могла да продължи мисията си, единствено българското правителство мълчи, заяви Сергей Станишев. Той добави, че кабинетът трябва да направи сериозен анализ на ситуацията и да се проведе дебат за българските ангажименти в Ирак.

Свинаров не знае кой висш военен се е извинил на поляците

Министър Свинаров заяви още и че не се знае кой е българският висш офицер, който се е извинил на поляците по повод на обвиненията за изтекла информация за посещението на президента Първанов в Ирак. Вчера полското национално радио съобщи, че български военен от висок ранг е позвънил на командващия многонационалната бригада в Ирак ген. Биенек и се извинил за недоразумението около визитата на Първанов. Днес пък полските медии излизат със заглавия "България се извини на Полша".

Свинаров посочи, че висши офицери има и извън състава на Българската армия.

Висш офицер е шефът на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров, който съобщавайки за стрелба по кортежа на президента Първанов в Кербала, "спомена" и за изтичане на информация за визитата от полските медии. Така индиректно те бяха обвинени, че едва ли не са услужили на шиитските бунтовници, насочвайки оръжията им към българския президент. Владимиров обаче заяви, че няма за какво да се извиняваме на поляците, защото той не бил ги обвинил директно, а било факт, че са изнесли информация за президентската визита преди той да напусне Ирак, каквато била договорката.

В отговор на въпрос министър Свинаров потвърди, че е получил предложение от началника на Генералния щаб за освобождаване на генерал-майор Калчо Танев, началник на Главното оперативно управление към ГЩ, от заеманата длъжност и от кадрова военна служба. Министър Свинаров каза, че е приел предложението за освобождаване от длъжност, но не и предложението за освобождаване от кадрова военна служба.

Ген. Танев има още възможности да бъде полезен на България и на армията на друга длъжност, каза министър Свинаров, като добави, че в момента се търси подходяща длъжност за него. Според източници, близки до Министерство на отбраната, той е готвен за военен аташе в Украйна.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?